Üzleti tippek

Stagnál a cégek bizalma

Az Ecostat 2007. februári „kis- és középvállalatok konjunktúra indexe” 42 százalék, megegyezik az egy hónappal korábbi értékkel. A zömében hazai tulajdonú vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája az utolsó öt hónapban emelkedett, a szektor gazdasági bizalma múlt év októbere óta erősödik.

A havi konjunktúramutatók az utóbbi fél évben 40-43 százalék között változtak, néhány százalékponttal meghaladták a múlt év második félévi átlagát.

A kis- és középvállalatok gazdálkodásának első félévi kilátásait a korrekciós intézkedések és a strukturális reformokat övező bizonytalanság kedvezőtlenül befolyásolja. A kiigazítással járó hatósági áremelések az infláció felpörgéséhez vezetnek. A szektor következő fél éves gazdasági várakozásaiban jelentős elmozdulás nem érezhető. Működésük, fennmaradásuk szempontjából a belföldi piaci viszonyok a meghatározók.

A belföldi felhasználás visszaesése miatt a kkv-k 2007 elején meglehetős borúsan ítélik meg a nemzetgazdaság és saját cégük fejlődési lehetőségeit. Februárban a cégek következő félévi előrejelzése óvatos, némi aggodalmat tükröz. A reáljövedelmek és nyugdíjak vásárlóértékének csökkenése mellett sokuknál komoly nehézséget jelenthet tevékenységük fenntartása.

2007. július végéig a kkv-k 36 százalékának likviditási helyzete várhatóan nem fog változni, fizetési nehézségek jelentkezését a januári 38 százalékkal szemben a cégek 48 százaléka valószínűsíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik