Üzleti tippek

Segítséget kér az MTV

A Magyar Televízió a filmes szakma segítségét, részvételét kéri a tévéjátékok, fikciós és dokumentumfilmek megújításában, újrateremtésében.

A köztelevízió szerint a XXI. századi digitális televíziózáshoz elengedhetetlen a korszerű elbeszélés- és látásmód, valamint a modern képi megjelenítés.

A hazai televíziós filmgyártás fellendítésére kezdeményezett az MTV nyilvános párbeszédet. Jancsó Miklós, Kossuth-díjas filmrendező szerint a kultúra közkinccsé tételének egyik elengedhetetlen feltétele a méltatlanul háttérbe szorult tévéjáték, tévéfilm.

Rudi Zoltán a szakmai fórumon elmondta, a Magyar Televíziónak nemcsak több pénzre, de több jól képzett és megfelelő gyakorlattal rendelkező szakemberre van szüksége ahhoz, hogy méltó partnere és megrendelője legyen a tévéjáték- és dokumentumfilm-piacnak. Ismertette a közszolgálati televízió új forgatókönyvíró táborát. A televíziós produkciók igényeit és követelményeit a középpontba helyező stúdium ősszel indul, szoros együttműködésben neves nemzetközi médiaakadémiákkal.

Horváth Réka, az MTV marketingvezetője a közelmúltban készített Alapozó kutatás eredményeinek közzétételével szemléltette a Magyar Televízió két csatornáján vetített hazai filmek nézői fogadtatását. Az elemzés egyik meghatározó tapasztalata szerint a fiatal korosztályokhoz a „film a legrövidebb út”.

Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztője előadásában arról beszélt, hogy a közszolgálati televízió képes a működését finanszírozó közösség számára értékes kulturális termékeket előállítani. Olyan alkotásokat, amelyek minden generációt megszólítanak, és akár évtizedeken át meghatározó élménnyé válnak. A főszerkesztő szavai szerint „az MTV időben hidat teremthet a magyar filmgyártás közreműködésével. Az adaptáció és a kép segítségével lefordítja a korábbi üzeneteket, így a televízió időkön átívelő kulturális közösséget teremthet.”

A csatorna évente több tucat dramatikus művet, tévéfilmet, tévéjátékot, tévéfilmsorozatot készített a Magyar Filmgyártó Vállalat közreműködésével. Az idén ötvenedik születésnapját ünneplő intézmény közleménye szerint 1990-ig, tehát több mint harminc éven át a televízió nem csupán hírt adott a magyar kultúráról, a magyar kulturális élet eseményeiről, hanem maga is aktív létrehozója volt olyan kulturális műveknek, amelyek mára a generációkon átívelő közös magyar kultúrkincs szerves részét képezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik