Üzleti tippek

Spammerek: van képük hozzá

admin
admin

2007. 03. 06. 16:00

A világ e-mail forgalmának 80 százalékát már a kéretlen üzenetek, a spamek adják. Ezek új, képalapú generációja már a hálózatüzemeltetőknek is komoly gondot okoz.

Megdöbbentő adatot közölt néhány hete a világ legnagyobb informatikai biztonsági cége, a Symantec. A tavaly decemberben az elektronikus levélforgalom 80 százalékát már a kéretlen e-mailek, azaz a spamek tették ki. Az Egyesült Államokban minden korábbinál több kéretlen levelet kaptak tavaly az e-mail fiókkal rendelkezők, minden tízből kilenc spam volt. Magyarországon még nem ilyen rossz a helyzet, de a számok romló statisztikáról tanúskodnak: 2006 folyamán több hazai vállalatnál is közel ötszörösére nőtt az ilyen típusú küldemények száma, egyes internetszolgáltatók esetében pedig az arány eléri a 45–80 százalékot.

Szeméthalom

Tudta-e?


A spamek 22 százaléka az Egyesült Államokban lévő számítógépről vagy szerverről érkezett tavaly, a forráslista második helyét 15,6 százalékkal Kína foglalta el, míg a harmadik Dél-Korea volt 7,4 százalékos részesedéssel.

Fő spamkategóriák
Forrás: Symantec
(2006. december, százalék)

Egészségügyi 27
Pénzügyi 26
Termékeket, szolgáltatásokat hirdető 23
Internet 10
Egyéb 14

Különösen az utóbbi hónapokban nőtt többszörösére a spamek száma, mivel küldőik egyre gyakrabban használnak botneteket, vagyis a felhasználó tudta nélkül összekapcsolt számítógépek hálózatait, egyes felmérések szerint a kéretlen e-mailek 90 százaléka ilyen forrásból származik. A módszer egyszerű: egy vírus vagy trójai program révén a botnetgazdák távolról vezérlik a számítógépek sokaságát. A spammerek szívesen használnak botnetet, Amerikában egy ilyen hálózatot heti 50-60 dollárért tudnak kibérelni.

Nehezíti a védekezést, hogy a küldők mindig egy lépéssel a biztonsági szoftverek fejlesztői előtt járnak. Mivel a tavalyi év első felére a különböző feketelisták, illetve szövegelemző megoldások miatt egész jó arányokat sikerült elérni a szűrőmegoldásokkal, a spammerek új cselhez folyamodtak. Mindössze fél év alatt a teljes elektronikus levélszemét-forgalomban 35 százalékos részesedésre tettek szert a képalapú e-mailek (image spam). Az ilyen üzenetek mennyiségének megnövekedése még nagyobb kihívás elé állítja a felhasználókat, a szolgáltatókat és a biztonsági cégeket. Mivel minden egyes képhez egy nagyméretű fájl is tartozik, az ilyen levelek terhelik le a sávszélesség 70 százalékát.

A kéretlen levelek fogadása, letöltése nemcsak bosszúságot, hanem pénzben mérhető károkat is okoz, egy százfős vállalat esetében például csak a munkaidő-kiesés havi 600 ezer forintba kerülhet.
<#zaras_mm#>
Szűrési gondok

Sajnos százszázalékos spamszűrés nem létezik, a védekezés egyik legjobb módja a felhasználók oktatása lehet. Így például a munka során használt e-mail címet semmilyen esetben sem szabad kiadni az interneten. Ha a regisztrációhoz elkerülhetetlen valamilyen elektronikus cím megadása, akkor inkább egy ingyen elérhetőt közöljön a felhasználó. A spamek mennyiségének folyamatos növekedése mellett komoly problémát jelent, hogy a kéretlen levelek összekapcsolódnak más csalástípusokkal, például az adathalászattal.

Javítja az egyéni felhasználók helyzetét, hogy jelenleg számos vírusirtó termék tartalmaz alapból vagy opcióként valamilyen szintű spamszűrést is.
A különböző méretű hazai vállalkozások eltérő módon védekeznek a kéretlen üzenetek ellen. A nagyobb cégek általában megvásárolják valamelyik ismertebb gyártó termékét, amely már a levelezőszerveren szűri a levélforgalmat.

A közepes méretű társaságok körében is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a problémának, ők azonban általában valamilyen nyílt forráskódú, ingyen elérhető megoldást keresnek, míg a kisvállalatoknál nem jellemző a spam elleni tudatos védekezés. A kis és közepes cégeknek is megoldást jelenthet, ha egy megbízható megoldást használó nagyvállalat levelezőszerverein bonyolítják az e-mail forgalmukat.

A legújabb szűrőmegoldások már képesek arra, hogy alkalmazkodjanak a környezethez, meg lehet tanítani őket arra, hogy milyen típusú e-maileket kezeljenek spamként. Az új generációs szűrők alkalmazásával a tapasztalatok szerint nemcsak a felhasználók elektronikus levelesládájába eljutó kéretlen üzenetek száma csökkenthető, hanem a tévesen kiszűrt, azaz spamnek minősített, valójában „jó” levél is. A leghatékonyabb megoldást azonban továbbra is egy jó eszköz kiválasztása, és annak megfelelő karbantartása jelentheti, vagyis ha egy megoldás képes arra, hogy tanuljon, akkor érdemes is tanítani.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.