Üzleti tippek

A Sanoma pert nyert a Pesti Est ellen

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletet hozott, melynek értelmében a Sanoma Budapest Zrt. jogosan használhatta volna 2006 márciusában indított új kiadványának megnevezésére a National Geographic Junior nevet.

A Sanoma kiadó összetűzésbe került a Pesti Estet kiadó társasággal egy gyerekeknek szóló kiadvány címe miatt. A National Geographic Junior név a Pesti Est kft. szerint túlságosan hasonlított az Est Junior című kiadványra. A programmagazinjairól ismert cég ezért azt kérte a lapokat nyilvántartó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (NKÖM), hogy ne vegye fel a jegyzékbe a Sanoma Budapest kiadó kiadványáta, amit a minisztérium teljesített is. Ez ellen a döntés ellen nyújtott be keresetet a lapunkat is kiadó Sanoma.

A Sanoma Budapest 2006 márciusában kívánta megjelentetni a National Geographic Juniort. A Pesti Est Kft. fellebbezését követően a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának 2006. március 23-i döntése alapján a gyerekeknek szánt, ismeretterjesztő magazin nem jelenhetett meg ezen a néven. A Pesti Est Kft. a Junior magazin elnevezésű terméke miatt sérelmezte, hogy a Sanoma Budapest új magazinjának a National Geographic Junior nevet választotta.

A kiadó a minisztériumi döntésnek eleget téve megváltoztatta a magazin nevét, és végül National Geographic Kids néven 2006. május 3-án jelentette meg kiadványának első számát. A National Geographic Kids azóta közel havi 20 ezer példányban kel el.


A kiadó ugyanakkor a bíróság elsőfokú döntését követően pert indított az Oktatási és Kulturális Minisztérium ellen, amiért a minisztérium megtagadta a National Geographic Junior című lap nyilvántartásba vételét.

A Fővárosi Bíróság mostani döntése szerint a Sanoma Budapest körültekintően és jogszerűen járt el az új magazin nevének kiválasztásakor. A bíróság helyt adva a Sanoma keresetének megállapította, hogy a National Geographic kiadványának és a Pesti Est Kft. időszaki lapjának sem címe, sem külalakja, sem grafikai megjelenése nem hasonló, a fogyasztók megtévesztésére nem alkalmas.

Bizonyításra talált az is, hogy a minisztérium korábbi döntése és eljárása, illetve a Pesti Est Kft. kezdeményezése kárt okozott, de mivel jogértelmezés kapcsán államigazgatási jogkörben okozott kárról nem lehet beszélni, nincs mód kártérítésre, csupán a perköltség fizettethető meg – áll a lapunkat is kiadó Sanoma Budapest közleményében.

A kiadó a történtek után nem tervezi National Geographic Kids magazinja nevének megváltoztatását. Az ismeretterjesztő gyerekmagazin a harminc éve sikeresen működő amerikai National Geographic Kids magyar kiadása. A National Geographic Kids eddig 11 országban jelent meg Junior, Kids és Németországban World néven.

A bíróság döntése kimondja: az ítélettel anyagi kártérítés nem követelhető. A minisztérium, illetve Pesti Est Kft. a perköltség kifizetésére kötelezhető. A kiadó nem tervezi magazinjának nevét megváltoztatni. Időközben a Pesti Est beszüntette a Junior, valamint másik gyerekeknek szóló kiadványa, az EstNeked kiadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik