Üzleti tippek

Vége az aranykornak

admin
admin

2007. 02. 21. 08:00

Vége az aranykornak a magyar reklámpiacon. Ebben gyakorlatilag minden szakértő egyetért. A TNS Média Intelligence friss, a Marketing&Médiában közzétett adatai szerint tavaly a listaáras reklámköltések is csak 7,2 százalékos bővülést mutattak, a valós reklámköltés pedig a növekvő kedvezményszintek miatt még ennél is kisebb ütemben nőtt. (Az MRSZ becslése a reklámköltés alakulásra csak májusban várható.)

Az idén a reklámköltés reálértékben jó esetben is csak stagnál majd. Ez alapvetően két okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy folyatódik a hosszú távú trend, amely szerint a magyar reklámpiac a fejlett, érett korszakba lépve egyre kevésbé tud erőteljesen bővülni egyik évről a másikra. Hol van már az évezred első éveire jellemző két számjegyű bővülés! A másik, egyszeri tényező pedig: a kormányzati megszorító intézkedések, amelyek következtében a lakosság és a cégek pozíciója is romlik. Nem lehet a marketingköltések emelkedését várni olyan piacon, ahol a GDP növekedése alig két százalék. Persze a médiacégek közötti verseny még inkább erősödni fog a hirdetői piacon, hiszen ha a torta nem lesz nagyobb, csak komoly harc árán lehet nagyobb szeletet kihasítani belőle.

Emellett kifejezetten jót tesz a versenynek, hogy a különböző szektorok költése is nagymértékben változik. Vannak közöttük olyanok, ahol kifejezett csökkenésre lehet számítani (FMCG), de olyanok is, amelyek költése most kezd igazán dinamikusan nőni (például az OTC-termékek). Így nagyobb az esélyük a hirdetési piacért csatába szállóknak, hogy jelentősen javítsák pozíciójukat. Arról se feledkezzünk meg, hogy az idén se parlamenti választás, se foci-vb…, így extra tételek sem lesznek.

A tévék és a sajtó dominanciáját rövid távon persze semmi sem veszélyezteti, de körön belül jelentős eltolódásokra lehet számítani. A tévés piacon egyre inkább megfigyelhető a kis kábeltévék előretörése, a sajtóban pedig érdekes fejlemény, hogy a rendszerváltás óta most először a magazinok bevétele meghaladja a napilapokét. Ennek az az oka, hogy csökken a napilapok olvasottsága, illetve az internet elsősorban tőlük szív el hirdetési pénzeket.

Szóval lesznek nyertesek az idén is, csak kevesebben, mint ahogy azt az utóbbi években megszoktuk.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.