Üzleti tippek

44 ezer Start-kártya talált gazdára

A legutóbbi összesítés szerint 2005 ősze és 2007. február 1-je között 44 ezer Start kártyát váltottak ki a fiatalok, közülük 14 ezer volt a felsőfokú végzettségű - tájékoztatott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Az igényelt kártyák száma 46 ezer volt, 1600 kártya érvényessége időközben lejárt. A kártyák érvényessége két évre szól, figyelembe véve azt is, hogy a munkavállaló 25 évnél, felsőfokú végzettségű esetében 30 évnél fiatalabb legyen. A kedvezményt ugyanis csak ez a korosztály veheti igénybe. A kártyát tehát akkor érdemes kiváltani, ha már valamilyen munkalehetőség is adódik. A kártyákat az erre vonatkozó szabályozás szerint 2005 ősze óta lehet kiváltani.

A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók a kedvezményre jogosító kártya érvényességi idejének első évében a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos mértékkel teljesíthetik a társadalombiztosítási és a munkáltatói járulékot, mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól.

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesíthetik a munkáltatók. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető.

A kártyát az adóhatóság állítja ki. Ezen az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik