Üzleti tippek

25 százalékkal csökkentené az EU a vállalkozói terheket

Magyarország az éllovasok közé tartozik az Európai Unió tagországai között abban a tekintetben, hogy a brüsszeli központi törekvésekkel párhuzamosan igyekszik jelentősen csökkenteni a vállalkozások adminisztratív terheit - jelentette ki Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok versenyképességi ügyekért felelős minisztereinek találkozóját követően.

A március 8-9-én rendezendő félévközi állam- és kormányfői találkozóra készülve a miniszterek egyebek között azt az európai bizottsági javaslatot vitatták meg, amely 2012-ig a közösségi jogszabályok, illetve azok alapján a vállalkozókra rótt terhek 25 százalékos csökkentését szeretné elérni.

Egyed Géza sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Magyarországon is a végső előkészületeknél tart az Üzletre hangolva nevű program, amelyet a tervek szerint márciusban fogad el a kormány. A program a brüsszelihez hasonló célt fogalmaz meg, évente a bruttó össztermék (GDP) 0,5 százalékára rúgó költségcsökkentést kíván elérni. Tekintettel arra, hogy számítások és becslések szerint a vállalkozói szektornak évente 1200-1500 milliárd forintra, a GDP 5-6 százalékára rúg az adminisztrációs terhe, ez évi több mint 100 milliárd forintos csökkentést jelentene. (Uniós szinten egyébként jelenleg mintegy 3,5 százalék az átlagos teher.) Magyarország támogatja a bizottság tervét – szögezte le Egyed Géza.

Elmondta, az ülésen az derült ki, hogy a többi tagország is egyetért a céllal, de mindannyian egyöntetűen jelezték: fenntartják a jogot, hogy a nemzeti szabályozási rendszerükből eredő terhekkel kapcsolatban milyen ütemezéssel milyen mértékű csökkentést szeretnének elérni. Hivatalos nyilatkozatuk szerint a tagországok “törekszenek arra”, hogy a közösségivel összehasonlítható mértékű nemzeti költségcsökkentést érjenek el 2012-ig. A brüsszeli bizottság 10 olyan területet külön meghatározott, ahol már rövid távon 1,3 milliárd eurónyi csökkentés lehet elérhető.

Áttekintették a hétfői ülésen az autóiparral kapcsolatos bizottsági előterjesztéseket is: az üzleti szabályozási környezet javítására irányuló intézkedéscsomagot, valamint azt a programot, amely az autógyártás környezetvédelmi normáit szeretné úgy módosítani, hogy 2012-ben az uniós autógyártók által forgalomba helyezett új járművek széndioxid-kibocsátása ne haladja meg a 130 gramm/kilométert. Utóbbival az ülésen felmerültek versenyképességi és munkahely-megőrzési szempontok: a tagországok elismerik ugyan a klímavédelem szempontjából a tervezett intézkedés jelentőségét, továbbá az innovációra gyakorolt hatását is, de miután a világon ehhez hasonló szabály egyelőre nincsen, a terv aggályos lehet az európai autóipar versenyképességének szempontjából.

Egyed Géza úgy ítélte meg, hogy a tagországok alapvetően támogatják a javaslatot. Egy kérdés kapcsán elmondta: úgy tűnt, hogy az autóipar is belenyugodott a kezdeményezésbe. Leszögezte: Magyarországnak is érdeke, hogy az európai autógyártás ne szenvedjen versenyképességi hátrányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik