Üzleti tippek

Leadhatják pénzügyi terheiket a cégek

Mind több bank és más pénzügyi szolgáltató fordul a kis- és középvállalkozások felé: a hitelpiac mellett ma már a faktorpiacon is többen versenyeznek. A legfiatalabb szereplő a lakáslízing-piacról már megismert CE Csoport újonnan alapított leányvállalata. A CE Faktor Zrt.-t 44 százalékban Nobilis Kristóf birtokolja.

A CE Csoport tervei

A CE Faktor Zrt. mintegy 20-30 ügyfélre és 5 milliárd forintos forgalomra számít működésének első évében, hosszabb távon pedig 3-5 százalékos piaci részesedést kíván elérni.

A CE Faktor Zrt. ez év január 24-én kapta meg a működéséhez szükséges engedélyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF), és hamarosan megkezdi tevékenységét – mondta el a társaság bemutatkozó sajtótájékoztatóján Major-Maróthy Zsolt vezérigazgató. A faktorcéget három magánszemély alapította 50 millió forintos törzstőkével: ennek többségi hányada közel azonos arányban oszlik meg a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. (CEC Zrt.) két vezérigazgatója, Varga Eszter és Bánfai Gergely között, míg a CEC Zrt. fő tulajdonosa, Nobilis Kristóf 44 százalékos részesedéssel bír az új faktortársaságban.

A CE Faktor Zrt. finanszírozással, követelésbiztosítással, a tartozások beszedésével és a szállítói számlák alapján a tartozások nyilvántartásával foglalkozik, vagyis, mint a cégvezetők fogalmaztak, gyakorlatilag a teljes pénzügyi tevékenység kihelyezhető a faktorcég felé. Ennek természetesen ára van: a finanszírozásért pénzpiaci kamatokat, a faktorálásért 0,5-3 százalékos díjtételt, a követelésbiztosításért 0,5 százalék alatti díjat számítanak fel, a nyilvántartásért pedig a számlák mennyiségétől és egyéb egyedi körülmények ismeretében kialkudott költséget.

A faktoring menete

A faktorcég a követeléseket bruttó értéken vásárolja meg, a számlaérték jelentős hányadát előre kifizeti, a fennmaradó összeggel pedig – a költségek levonása után – a vevő fizetésekor számol el. A CE Faktor általában a követelésállomány 80 százalékáig vállal garanciát, ha a vevő nem fizet. A hitel és a faktoring közötti alapvető különbség éppen abból adódik, hogy míg a hitelező a leendő adós bonitását vizsgálja, a faktorcég a vevő fizetőképességét elemzi. A faktorcégen keresztül nyújtott finanszírozás általában gyorsabb is, mint egy hitelkérelem, akár néhány napon belül lebonyolódhat.

Bizonyos esetekben ugyanakkor a faktorcég sem nyújt forrást: például lejárt és kétes követeléseket nem vállalnak át, de az építőipari cégeket sem szívesen finanszírozzák, a körbetartozások miatt.

Növésben a piac

Tavaly a magyarországi faktorpiac mintegy 50 százalékkal bővült, a cégek 2006-os teljes forgalma 700-720 milliárd forintot tett ki. Ez a GDP közel két százaléka, szemben az unióban átlagosnak mondható 15-20 százalékkal. Magyarországon mintegy háromezer cég faktoráltat, ez csekély arány a 800 ezer hazai vállalkozáshoz képest. A faktoring tevékenység a kereskedelemben a legintenzívebb, ez a szektor a teljes magyarországi faktoring piac közel 32 százalékát fedi le. A Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint a növekedés mértéke jelentős különbséget mutat az egyes faktorcégek között. A banki hátterű vállalatok jobban fejlődnek, de a piac ma is nagyon tagolt: csak az első három szereplő piaci részesedése haladja meg a 10 százalékot.

A szövetség szerint idén is kétszámjegyű lehet a piac bővülése, de a tavalyinál valamelyest lassabb. A kormányzati megszorítások miatt ugyanis a lakossági fogyasztás visszaesése várható, ez pedig kihat a nagykereskedelmi láncoknak beszállító vállalatok forgalmára is. Miután a faktorcégek ügyfélkörének nagy része a kereskedelmi ágazatból kerül ki, ez rányomja bélyegét a faktoring-forgalom növekedésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik