Üzleti tippek

Egyszerűbben kapnak pénzt a kiscégek

A mikrovállalkozásoknak nem szükséges pályázatíró cégeket igénybe venni, mivel számukra egy formanyomtatvány kitöltése és elküldése elégséges a pályázáshoz – közölte Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos A szólás szabadsága című tévéműsorban.

A héten kerülnek kiírásra az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatai, melyek számos újdonsággal bővültek, és egyszerűbbé is váltak.

A mikrovállalkozások számára könnyebbség, hogy nem szükséges pályázatíró cég bevonása a folyamatba, mivel egy formanyomtatvány kitöltésével máris pályázatképesek a kisebb cégek – közölte Bajnai Gordon.

A bürokrácia is csökkent

A pályázatok bürokratikus rendszere is egyszerűsödött: a pályázatok egy részét már interneten is elérhetővé és benyújthatóvá teszik. A különböző igazolások beadását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) eltörölte. Az NFÜ csak akkor ellenőrzi a cég hátterét, ha az sikeresen pályázott. Ekkor sem szükséges a dokumentumok benyújtása, mivel az ügynökség maga ellenőrzi a cégadatok valódiságát.

Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő szerint a tavaly nyáron bevezetett megszorító intézkedések közel 600 milliárd forint többletbefizetésre kötelezték a kisvállalati szektort. Ennek ellenére az idei évre kiírt pályázati pénzek mindössze 30 milliárd forintot tesznek ki. Nógrádi sérelmezte, hogy a pályázati feltételek lehetetlenné teszik számos kiírt pályázat esetén a kiscégek indulását, mivel azokat a közepes és nagyvállalatokra szabták, ezzel is szűkítve a pályázók körét. Nógrádi szerint a források 75 százalékát egy 15 százalékos szűk kör veheti majd igénybe, amelyek amúgy is tőkeerősek, míg az induló vállalkozások teljes mértékben kiszorulnak a pályázatokból.

Előszűrés

Bajnai úgy vélekedett, hogy a pályázók előzetes szűrése kötelező jellegű, hiszen nem az a cél, hogy trend legyen cégeket létrehozni csak a pályázás érdekében. Ezért is szabták meg, hogy kétéves folyamatos működés szükséges a pályázaton való induláshoz. A kormánybiztos hozzátette, hogy a kiscégek nem a nagyokkal versenyeznek a pályázati pénzekért, hanem saját kategóriájukban, önálló keretben mérik össze erejüket.

Magyarország negyedikként adta be az Új Magyarország Fejlesztési Tervet az Európai Uniónak, ám a pályázatok kiírásában már elsők vagyunk – tette hozzá Bajnai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik