Üzleti tippek

Hídhoz értek

Hónapokon belül új, konzervatív regionális rádió jelentkezik Budapesten; a tény mellett az sem érdektelen, hogy egy Magyarországon eddig nem alkalmazott módszerrel jutott hullámsávhoz több jobboldalinak tartott médiumot működtető sajtóbirodalom.

Nyerj egy frekvenciapályázatot, és indíts rádiót – ezt az évtizedes receptet vágta sutba Liszkay Gábor médiabirodalma, amikor a múlt év végén bevásárolta magát egy start előtt álló fővárosi körzeti adóba. Tavasszal el is indul a fiatalabbakra fókuszáló, konzervatív hír- és szolgáltatáscentrikus Lánchíd Rádió Budapest.

Az Országos Rádió és Televízió Testület szeptember közepén osztott ki két, egy ideje nem használt budapesti körzeti frekvenciát. A 99,5 MHz egykoron a MIÉP-közeli Pannon Rádióé volt. A frekvenciát most a Start Média Kft. kapta meg. A korábban a Rádió1 által visszaadott 100,3 MHz a Lánchíd Konzorciumé lett. Tegyük hozzá: orrhosszal. A holtversenyhez közeli állást az döntötte el a Lánchíd javára, hogy míg a másik hat induló egy-egy pontot kapott tapasztalatára és műsortervére, addig a későbbi győztes kettőt, illetve ötöt.

Gyorsan ad

Újrahasznosítás



Mindkét szeptemberben kiosztott frekvenciát idő előtt kellett meghirdetnie a médiahatóságnak: a pannon Rádió műsorszolgáltatási szerződését 2004 tavaszán, a sorozatos szabálytalanságok – például párhuzamos adások – mellett a több tízmilliós műsorszolgáltatásidíj-tartozása miatt mondta fel a médiahatóság. A Rádió1 nemrégiben azért adta vissza frekvenciáját, mert a pályázati kiírásban szereplőnél kevesebb embert értek csak el azon; helyette kapta meg a most is használt 103,9-es tartományt.

A név – mint azóta kiderült – két magánszemélyt, a médiában járatos Ricsán Kornélt és Vígh Mihályt takarta, akik nem sokkal az eredményhirdetés után meg is alapították (előbbi ügyvezetése alatt) a hárommilliós törzstőkéjű Lánchíd Rádió Kft.-t. Alig száradt meg azonban a cégbejegyzésen a tinta, máris kérték az első módosítást: az év vége előtt kivásárolta ugyanis őket a Magyar Nemzet című napilap és a Hír Televízió tulajdonosi köre, amely azt ígéri, a 24 órás közműsor-szolgáltatást vállaló pályázatban foglaltakat megvalósítva erős hír- és szolgáltatásprofilú adót indít. Médiahatósági források nem tudtak az utóbbi tíz évből olyan esetet említeni lapunknak, amikor még az indulás előtt gazdát cserélt volna egy regionális frekvenciapályázat nyertese.

Van pénz

De hogy kikkel, azt ma még nem világos: az új adóról egyelőre annyit tudni, hogy vezetője a posztért a Magyar Rádió Vasárnapi újságának főszerkesztői székét feladó Belénessy Csaba. – „A stúdió épül, a technikát már kiválasztottuk, a törzskart már válogatjuk” – ad helyzetképet a több évtizedet a közszolgálatban átrádiózó, -tévéző vezető. Arról azonban, hogy mibe kerül az indítás, csak annyit mond, a Magyar Nemzet és a Hír TV stabil gazdasági háttere garantálja, hogy lesz elegendő pénz rá. Szavai szerint azzal számolnak, hogy két év múlva már nullszaldósok lesznek, az első év végére pedig szeretnének a fővárosban olyan „meghatározó” rádió lenni, mint a Kossuth, az Info vagy a Klub.
A negyven belsős mellett ugyanennyi külsőst verbuválnak, elsősorban a tulajdonosi kör másik két médiumának munkatársai közül: akár úgy, hogy saját műsort kapnak a bedolgozók, akár úgy, hogy egy-egy anyagot két helyre is elsütnek – mondja a főszerkesztő.

– Ma nem látok olyan adót, amely kiszolgálná 18 és 49 éves kor közötti budapesti polgárok helyihírigényét – magyarázza Belénessy, hol a piaci rés, amit megcéloztak. A műsoridő közel egyharmadát adó zenében „ugyanúgy helyet kap Mozart, mint Bryan Adams”, a hazai ráiópalettán pedig minden bizonnyal unikum lesz majd külön rock-, jazz-, komoly- és népzenei, valamint „mulatós” kívánságműsoruk.

Életvitelben és politikai világlátásban is konzervatív, de semmiképpen nem ideologikus műsort és gyorsreagálású – naponta harmincszor megszólaló – hír- vagy krónika-blokkot, három háttérmagazint, no és a konkurenciáénál alacsonyabb ingerküszöböt ígér. – Nálunk az is breaking news lesz, ha a Szabadság híd bedugul – hoz egy példát a főszerkesztő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik