Üzleti tippek

858 millió forintot fektettek kkv-kba

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. (KvfP) 2006-ban minden eddiginél jelentősebb összeget, 857,96 millió forintot fektetett be összesen 15 vállalkozásba – adta hírül a befektetési társaság.

További 150 millió forint összértékű befektetés esetében is megkötötték a szerződést, de a feltételek teljesülése miatt csak az idén folyósították az összeget. A KvfP 2003 óta összesen 40 tranzakciót valósított meg 2,435 milliárd forint értékben. A társaság 2006 végén 32 cégben, több mint 1,9 milliárd forint összegű tőkebefektetéssel rendelkezett – a legalacsonyabb összeg 20 millió forint, míg a legmagasabb 98 millió forint –, az állomány a kötelezettségvállalásokkal együtt meghaladja a 2,1 milliárd forintot.

Az elmúlt években nyolc társaság teljesen kivásárolta a KvfP-nek a cégekben fennálló összesen 474 millió forintnyi részesedését, ebből öt cég 279,7 millió forint értékű kivásárlása tavaly valósult meg. A 2004 végétől megvalósított befektetések esetében a céltársaságok a szerződéskötéskor előre meghatározott visszafizetési ütemezést vállaltak.

Az idén várhatóan újabb teljes, illetve részleges exitekre kerül sor. A befektető társaság tapasztalatai szerint sok cég a KvfP beszállásakor a tervezetthez képest korábban, illetve nagyobb mértékben képes megkezdeni a kivásárlást. Ennek fő oka az, hogy a KvfP tőkeemelésének, és a sok esetben kapcsolódó banki forrásoknak köszönhetően – a megvalósított termék-, eszköz- és technológiafejlesztés révén – a társaságok dinamikusabb fejlődési pályára képesek állni, versenyképességük jelentős mértékben javul.

A KvfP befektetési portfóliója diverzifikált, a társaság 2006 végén 13 ágazatban rendelkezett befektetésekkel. A legtöbb tőkét az idegenforgalomba, vendéglátásba helyezték ki. Ezen kívül a portfólióban képviseltetik magukat vegyipari, orvosieszköz- és kerámiagyártással, illetve környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozások is.

A döntően állami forrásokból gazdálkodó KvfP-t 2001 decemberében azzal a céllal alapították, hogy a kkv-k fejlesztéseit tőkebefektetéssel segítse, versenyhelyzetüket javítsa. A 3,5 milliárd forint saját tőkéjű cég 88,24 százaléka fölött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Csoport gyakorolja a tulajdonosi jogokat, a többi részvény a Hitelgarancia Zrt. és hitelintézetek tulajdonában van.

A társaság egy vállalkozásba legfeljebb 100 millió forintot fektethet, a befektetés időtartama jellemzően három-öt év. Az invesztícióra minden esetben közvetlenül, tőkeemelés útján kerül sor, s a társaság legfeljebb 49 százalékos részesedést szerezhet. A társaság vállalkozási formában működik, de csak mérsékelten eredményorientált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik