Üzleti tippek

Agyonlőttek egy örmény nemzetiségű török újságírót

A gyilkosságot a nemzeti egység elleni támadásnak minősítette az ország miniszterelnöke.

Az 53 éves Hrant Dink korábban többször állt bíróság előtt amiatt, hogy nyíltan beszélt a törökországi örmények ellen a XX. század elején elkövetett – az újságíró által népirtásnak minősített – tömeges gyilkosságokról. Az Agos című török és örmény nyelvű hetilap szerkesztőjét török nacionalisták számos alkalommal megfenyegették.

Utoljára publikált írásában arra panaszkodott, hogy a török ultranacionalisták szemében a gyűlölt ellenséget személyesítette meg, s beszámolt a neki címzett gyűlölködő, fenyegető számítógépes üzenetekről is. Ugyancsak ebben az írásában azt jósolta, hogy 2007 nehéz év lesz számára, de túl fogja élni. Egy 2005. októberi interjúban Dink könnyes szemmel beszélt az iránta megnyilvánuló gyűlöletről, és kijelentette, hogy képtelen olyan országban élni tovább, ahol nemkívánatos személy. Senki sem hitte azonban, hogy a féktelen gyűlölet erőszakba csaphat át, és a fenyegetések ellenére sem kapott védelmet a hatóságoktól.

Az NTV török televízió szerint a támadó négy lövéssel végzett az elismert újságíróval az Agos szerkesztőségének bejárata előtt az Isztambul európai oldalán fekvő Sisli negyedben. Az elkövető egy 18-19 év körüli fiatalember volt, tettének indítékát egyelőre homály fedi.


Elítélik a gyilkosságot

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján Hrant Dink “alávaló” meggyilkolását Törökország “egysége, demokratikus berendezkedése és a véleménynyilvánítás szabadsága elleni támadásként” értékelte. Erdogan bejelentette: személyesen bízta meg Abdulkadir Aksu belügyminisztert és Cemil Cicek igazságügyi minisztert azzal, hogy derítsenek fényt a tragédia körülményeire. A török államfő, a külügyminisztérium és valamennyi párt politikusai is elítélték a gyilkosságot. Az újságíró-gyilkosság brutális módon hívja fel a figyelmet arra, hogy minden reform ellenére is mennyire törékeny a török demokrácia.


Számos török újságíró, köztük az áldozat barátai nyilvánosan elítélték a gyilkosságot. Közös nyilatkozatot adtak ki a belga fővárosban kurd, örmény és asszír szervezetek, amelyek mártírnak minősítették Dinket. Úgy vélték, a támadásnak egy “békegalamb” esett áldozatul.

Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa ugyancsak élesen bírálta a Dink elleni merényletet, és hangsúlyozta: a hatóságoknak mindent meg kell tenni, hogy felderítsék a bűntényt. Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője pénteken Bécsben kiadott állásfoglalásában elítélte a gyilkosságot és felszólította a török hatóságokat, hogy a lehető leghamarabb kutassák fel a felelősöket.


A bíróságot is megjárta

A török nacionalisták azért gyűlölték Dinket, mert vállalta örmény identitását és volt bátorsága népirtásként megbélyegezni az örmények százezreinek kiirtását az első világháború alatt.


A nacionalisták bíróság elé citálták őt a “törökség” megsértése címén és sikerült elmarasztaló ítéletet kierőszakolniuk: 2005-ben az igazságszolgáltatás befolyásolásának kísérlete címén hoztak ellene ítélet azért, mert folyóiratában bírálta azt a törvényt, amely bűncselekménnyé nyilvánította “Törökország, a török kormány vagy a török nemzeti karakter megsértését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik