Üzleti tippek

Drámaian romlott a cégek fizetőképessége

Az elmúlt évben több mint 15 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, így 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A leginkább kockázatosnak a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít – derül ki a Coface felméréséből. Idén még tovább romolhat a helyzet.

A sokak által borúsnak vélt 12 százalékos Coface előrejelzését is felülmúlta a realitás. 2006-ban a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 17,8 százalékkal ugrott meg, ami háromszorosa a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek, eközben a regisztrált cégek száma csupán 2,13 százalékkal emelkedett, tavaly már nagyjából minden harmincadik hazai cég került válságba – derül ki az elemzésből.

Egyenlőtlen területi megoszlás

A fizetésképtelenségi eljárások megyénkénti számát vizsgálva kiderül: a területi eloszlás igen egyenetlen. Az eljárások közel 42 százalékát Budapesten folytatják le, miközben a második helyen álló Pest megyére már csupán az ügyek 11 százaléka jut. Az ügyek 65,6 százalékát Budapesten, illetve Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Csongrád megyében regisztrálják, ahol a hazai vállalkozások közel azonos hányada, 62,6 százaléka működik.

Az esetszámokat tekintve a legnagyobb, 55,8 százalékos növekedést Heves megyében volt tapasztalható, de Szabolcs-Szatmár (40,4 százalék) és Nógrád (32,5 százalék) is messze az országos átlag felett volt. Ugyanakkor Komárom-Esztergom megyében 11,1, Borsodban 12,6, míg Hajdú-Biharban 17,5 százalékkal mérséklődött az esetszám.

A megyék rangsorát tekintve a fizetésképtelenségi eljárások a következőképpen alakulnak: változatlanul Nógrád megyében kell a hitelezőknek leginkább pénzükért aggódni, mivel ott tavaly minden 15. cég képtelen volt kötelezettségeinek eleget tenni. A szomorú második helyet a 2005-ös adatok alapján még negyedik Somogy kapta, ám az előrelépés elsődleges oka nem az itt tapasztalható látványos romlás, hanem a korábbi második és harmadik Hajdú-Bihar és Csongrád javuló mutatói.

A vegyipar és logisztika javult

A legbiztonságosabb szektoroknál egyedül a 2005-ben még átlag feletti kockázatot mutató vegyipar javulása szembeötlő. Igencsak elgondolkodtató, és általános válság képét idézi fel, hogy a vizsgált 23 ágazatból csupán ez az iparág és a logisztika tudta csökkenteni fizetésképtelenségi arányszámát. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy bár itthon a problémás cégek megszűnése után jellemzően ugyanazon tevékenységre újabb vállalkozást indítanak a régi tulajdonosok, az elmúlt évek során első ízben abszolút értelemben is csökkenés volt tapasztalható e szektorokban.

A hazai bankszektor egyáltalán nem kezeli partnerként a magyar cégek többségét. Ezért itthon a kockázatok növekedésével kell számolnunk, pedig nemzetközi összevetésben Magyarországot már így is kirívóan magas fizetésképtelenné válási arány jellemzi; különösen igaz ez a textil- és építőiparban, illetve a kereskedelemben. A magyar helyzetet a romló GDP kilátások mellett az is jó illusztrálja, hogy nem tudunk megnevezni olyan ágazatot, amelynek 2007-ben Magyarországon jobban menne, mint tavaly.

Nem létező kinnlevőség-kezelés

A helyzet annál is inkább aggasztó, mert tapasztalataink szerint a Magyarországon működő cégek többsége még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat. Jellemzően csak azon néhány száz vállalat köt biztosítást követeléseikre vagy szerez be néhány ezer forintért céginformációt kereskedelmi hitel nyújtása előtt, amelynek ezt külföldi anyacégük előírja. Sok cég gyakran még akkor is változatlan feltételekkel értékesít partnerének, ha az még a fél éve lejárt tartozását sem egyenlítette ki.

A Coface elemzői szerint igen nehéz két-három esztendő következik, s az egész gazdaságon átívelő kockázatnövekedésre kell felkészülni. A bajt csak tetézi, hogy az állam csökkenti megrendeléseit, s nagyobb külföldi beruházásokra sem számíthatunk reálisan, hiszen regionális versenyképességünk drámaian romlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik