Üzleti tippek

Egyre dominánsabbak az informatikai kiscégek

Az informatikai kiscégek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az IT piacból a nagyok rovására. A kisebb vállalatoknál a cégmérettel egyenes arányban növekedik az informatikai szolgáltatásokból származó bevétel – derül ki az IVSZ-IDC kutatásából.

Az IVSZ IT piaci tanulmány célja a 2005. évi magyarországi belső és export informatikai piac, valamint a részpiacok méretének meghatározása, a piaci szereplők piaci részesedésének feltérképezése, és az informatikai vállalatok jövedelmezőségi mutatóinak meghatározása volt. Az IDC által készített kutatásban a teljes piac, illetve 23 technológiai szegmens szempontjából meghatározó 200 vállalat valamint a további kisebb szereplők 200-as reprezentatív mintája szerepelt.

Piacméret

A magyarországi informatikai piac 2005-ben mintegy 517 milliárd forintot költött külső informatikai beszállítókra. Ebből 43,0 százalékot informatikai szolgáltatásokra, 41,5 százalékát hardver eszközökre költöttek. A szoftverlicenszekre fordított kiadások az összes költés 15,5 százalékát teszik ki.

A belföldi piacon az informatikai termékek
Egyre dominánsabbak az informatikai kiscégek 1

Vertikális piacmegoszlás

Egyre dominánsabbak az informatikai kiscégek 2gyártásából, kereskedelméből és informatikai szolgáltatások nyújtásából származó – az alvállalkozói tevékenységet is magába foglaló – árbevétel 743 milliárd forint, az exportot is magában foglaló teljes informatikai árbevétel pedig 1345 milliárd forint volt 2005-ben.

Iparági megoszlás

2005-ben a költségvetési szektor költötte
Egyre dominánsabbak az informatikai kiscégek 3

Létszám-kategóriák szerinti megoszlás

a legtöbbet külső informatikai beszállítókra, összesen 108 milliárd forintot, amely az összkiadások mintegy 21százalékát teszi ki. Második helyen a távközlési-, IT és média iparág vállalatai állnak, harmadik pedig a hazai pénzügyi szféra.

Az 50 fő alatti alkalmazottat foglalkoztató informatikai vállalatok a piac több mint felét szerezték meg 2005-ben, míg a legnagyobb, 250 főnél többet foglalkoztató vállalkozások együttes részesedése 20 százalék volt.

Vállalatmérettől függ a szolgáltatás-bevétel

Az informatikai árbevételek az 1-2 főt foglalkoztató informatikai mikrovállalkozások esetén magasabb arányban származnak szolgáltatásokból, mint egyéb létszám-kategóriákba tartozó vállalatok esetén. A 3 – 9 alkalmazottat foglalkoztató informatikai vállalatok bizonyultak a leginkább hardverorientált
informatikai cégeknek, jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak a hardver termékek eladására szakosodott kiskereskedelmi cégek. A felsőbb létszámkategóriák esetén az alkalmazotti létszámmal együtt nő a nagyobb hozzáadott értéket produkáló szolgáltatások részesedése az árbevételekből.

Piaci koncentrációk

A 2005-ös informatikai piac első húsz szereplője 23,2 százalékos piaci részesedéssel bírt. A második húsz szereplő részesedése 10,1 százalék volt. Az IT szolgáltatási piac némileg koncentráltabb a hardver részpiachoz képest. A szoftver részpiac a legkevésbé koncentráltabb. Itt az első húsz szereplő részesedése 38,2 százalék.

A multik határozzák meg az exportot

Az informatikai tevékenységgel rendelkező magyarországi vállalatok informatikai tevékenységekből származó export árbevétele 2005-ben elérte a 602,1 milliárd forintot. Az informatikai kivitelt a Magyarországon található, saját márkanév vagy bérgyártás keretein belül a globális vagy európai piacokra gyártó multinacionális vállalatok határozzák meg. A teljes exportárbevétel közel 90 százalékát az ezen vállalatok által Magyarországon gyártott és exportált hardver termékek (külső tárolórendszerek, nyomatók, hálózati eszközök és személyi számítógépek) teszik ki.

A szoftvermegoldások 42,3 milliárd forintos volumennel a 2005-ös informatikai kivitel 7,0 százalékát tették ki. A szoftver megoldási részpiacok közül a rendszer- és hálózat-felügyeleti szoftverek, a vertikális alkalmazások, a vállalatirányítási rendszerek és a térinformatikai, építészeti és mérnöki tervező szoftverek megoldási kategóriái teljesítettek 5 milliárdhoz közeli vagy a fölötti export árbevételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik