Üzleti tippek

Nem csak kövekkel támadták az MTV-t

Rossz év volt a tavalyi a Magyar Televíziónak: székházát is felgyújtották, de kifinomultabb módszerekkel is sokan fordultak ellene.

Az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) az emlékezetes székháztámadás óta összesen 84 panasz érkezett, ebből 24 az MTV valamelyik műsorát kifogásolta. Az érdemben elbírált panaszok közül 21 a kiegyensúlyozott tájékoztatással volt kapcsolatos – mondta lapunknak Gondos Gabriella, az ORTT Panaszbizottságának soros elnöke.

A panaszosok közül 63 magánszemély volt, míg kilenc esetben politikai párt adta be a panaszt (utóbbiak közül a KDNP volt a legszorgosabb: 4 beadványt készített), a civilszervezetek 9 panaszából hét a provokatív felvetéseiről is híres Reális Zöldek elnevezésű szervezethez köthető.

A Magyar Rádiót 14, a TV2-t 9, a Magyar ATV-t 7, a Hír Tv-t 4, a Sláger Rádiót pedig 3 alkalomal panaszolták be (az utóbbinál mindhárom panasz a Bumeránggal volt kapcsolatos).

Az elnök asszony hozzátette: a legfelsőbb bíróság közzétett egy olyan jogerős határozatot, ami irányadó lehet a panaszok elbírálása során. Az LB ugyanis megállapította, hogy a Médiatörvényben (1997. évi C. törvény) szereplő kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem azonos a matematikai arányossággal, azaz a pártok arányos megjelenése attól is függ, hogy mennyi és milyen hírértékű rendezvényt tartottak, vagy hogy éppen mennyi ilyen nyilatkozatot és bejelentést tettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik