Üzleti tippek

A keret kétszeresét hívták volna le NFT I-ben

Az I. Nemzeti Fejlesztési Tervre három év alatt (2004-2006) 40 ezer projektet nyújtottak be. A program népszerűségét mutatja, hogy az összesen 670 milliárd forintos keretre beérkezett támogatási igény meghaladta az 1500 milliárd forintot – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleményéből.

A beérkezett támogatási kérelmek közül 18 ezer projektet támogattak az Irányító Hatóságok 700 milliárd forint értékben. Ezen projektek közvetlenül 1100 milliárd forint értékű beruházást generálnak a magyar gazdaságban. A szerződéskötéssel lekötött összeg is megközelíti az eredeti keret 100 százalékát. A megkötött támogatási szerződések mintegy kétharmadánál már kifizetés is történt, összesen 360 milliárd forint értékben.

A vállalkozásoké volt a legnagyobb szelet

A beérkezett projektek kétharmadát a kis- és középvállalkozások (kkv) nyújtották be, és az NFT keretén belül több mint 12 000 kkv kapott támogatást mintegy 190 milliárd forint értékben. Legnépszerűbb pályázatok: a műszaki-technológiai korszerűsítés, a korszerű menedzsment rendszerek támogatása és a mezőgazdasági beruházások támogatása volt. A kkv-k támogatása az átlagosnál nagyobb mértékben eredményezi a foglalkoztatás javítását, az összes munkahely háromnegyedét a kkv-k hozták létre, vagy őrizték meg.

A GVOP keretében közvetlen pénzügyi támogatásban részesült kkv-k száma 2005. végéig 3500 volt, tanácsadásban részesült kkv-k száma 21 ezer, vállalati és egyetemi kutatóhelyek támogatott közös kutatásfejlesztési projektjeinek száma 650.

Bár a nagyvállalatok arányosan kevés pályázatra kaptak támogatást (2,7 százalék), a nagyobb projektméret miatt a számukra megítélt támogatás meghaladja a támogatások 5 százalékát. Több mint 700 önkormányzat mintegy 1500 projektje nyert el uniós forrást. A támogatási érték meghaladja a 170 milliárd forintot. Legnépszerűbb pályázatok: a LEADER+; az óvodák, iskolák infrastruktúrájának fejlesztése és kompetencia-alapú oktatásra történő felkészítése volt.

A K+F és innovációs projektek számára 38 milliárd forintot ítéltek meg. A források elsősorban kutatóközpontok támogatását, valamint a tudás- és technológiatranszfer hatékonyabb működését szolgálják.

150 milliárd civileknek, 3,7 az egyházaknak

A civil szervezetek nyújtották be az összes projekt mintegy 8 százalékát, körülbelül 150 milliárd forint értékben. Ez az összeg megközelíti a teljes megítélt támogatás 9 százalékát. Az NFT I-ből az egyházak több mint 3,7 milliárd forint támogatásban részesültek. A sikeres projektek többsége egyházi épületek felújításával és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatos.

53 milliárd a hátrányos helyzetűeknek

A Strukturális Alapok forrásaiból 53 milliárd forint támogatást kaptak a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatási-, tanulási-, képzési esélyeit javító projektek. A roma szervezetek támogatására és a különösen hátrányos helyzetű roma emberek életkörülményeinek javítására 5,1 milliárd forint támogatást ítéltek meg az Irányító Hatóságok.

Az úthálózat is fejlődött

Az NFT forrásaiból 80 milliárd forint támogatás jutott a magyarországi úthálózat korszerűsítésére. A Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív program keretén belül támogatást kap az útrehabilitációs program a 11,5 tonnás tengelyterhelés elérése érdekében. Elkerülő és tehermentesítő utakat épülnek a főúthálózat kapacitásának növelése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik