Üzleti tippek

A vidéki stúdiókban spórol az MTV

Országos tudósítói hálózat kiépítését kezdi meg jövőre a Magyar Televízió, amely az eddiginél több vidéki településről informál majd Híradójának esti főkiadásában is. Az elnök szerint ezzel spórolnak majd.

Cegléd, Eger, Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Szolnok, Zalaegerszeg – olyan városok, amelyekről 2007-ben minden korábbinál több hír kerülhet be a Magyar Televízió regionális hírműsoraiba és országos Híradójának este hétkor kezdődő főkiadásába. Erre az teremt lehetőséget, hogy az MTV jövőre megkezdi országos tudósítói hálózatának kiépítését úgy, hogy közben megőrzi, de új irányítás alá helyezi vidéki stúdióit, és bővíti feladatkörüket – tájékoztatta lapunkat a közszolgálati televízió.

A regionális hírszolgáltatás megújítása összefüggésben van azzal, hogy a köztelevízió – a munkaszervezet folytatódó korszerűsítésének jegyében – összevonja a korábban elkülönülten működő Regionális és Hír Főszerkesztőséget. Rudi Zoltán elnök szerint ez logikus lépés, hiszen mindkét főszerkesztőség döntően hírműsorokat készít, de ezt a jövőben egységes irányítás alatt, költséghatékonyan, és ugyanolyan minőségi újságíró-szakmai szempontok szerint teszik a regionális és országos híradók. A döntést hátterében az is áll, hogy eddig 1 műsorperc előállítása csaknem kétszer annyiba került a Regionális Főszerkesztőségen, mint a Hír Főszerkesztőségen. Ugyancsak tény, hogy míg a regionális stúdiók nagyjából az MTV összes műsoridejének 1 százalékát készítették, addig az intézmény büdzséjéből 10 százalékkal részesedtek.

2007. január 15-étől már a Kert Attila hírigazgató vezette Hír Főszerkesztőség irányítja a három saját, tevékenységét megújító vidéki stúdió (Szeged, Pécs, Miskolc) munkáját. A Budapesti Regionális Szerkesztőséget viszont magába olvasztja a központi Híradó. Ez is spórolás, hiszen így nem fordulhat elő, hogy egy-egy fővárosi rendezvényen két MTV-s stáb legyen jelen.

Ugyancsak a Hír Főszerkesztőség égisze alatt készülnek majd a debreceni és a soproni regionális hírműsorok, továbbra is külső gyártásban. Az MTV ugyanakkor 2007. március 5-i hatállyal felmondta a Pannon-Sopron Kft.-vel kötött szerződését. Ebből a térségből az eddigi költségek nagyjából feléért kíván hírműsort gyártatni a köztévé.

Az MTV két stúdiója, a pécsi és a szegedi 2007-ben újabb feladatokat is kap, több produkciót készít a korábbinál. Szegeden például már létrejött a szinkronstúdió. Eddig a Regionális Főszerkesztőség égisze alatt nemcsak hír-, hanem kisebbségi műsorok is készültek. Ezek szakmai irányítását jövőre a Közéleti Főszerkesztőség veszi át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik