Üzleti tippek

14 ezren jutottak munkához járulékkedvezménnyel

Már csaknem 14 ezer álláskereső jutott munkához a kis cégeknek nyújtott járulékkedvezmény révén január és november között, a kedvezményt igénylő cégek száma 10 850 volt - közölte Lőrincz Leó a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetője.

A kedvezményt az év eleje óta vehetik igénybe a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek, civil szervezetek. Egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás megfizetése nélkül foglalkoztathatnak a felvételekor legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt, ha legalább további egy évig a szokásos járulékokkal foglalkoztatják őket.

A munkáltatók a foglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen köthetnek megállapodást a kedvezmény igénybevételéről. A kedvezményt nem visszaigénylik, hanem a hónaponkénti bevallásban tételesen közlik. Az igénybevétel jogszerűségét az adóhatóság és a helyi munkaügyi központ is ellenőrzi.

A lehetőséget kihasználó 10 850 cég döntő része, 8067 mikrovállalkozás volt, 2112 kisvállalkozás. A közepes cégek közül 494 vette igénybe a kedvezményt, a non-profit szervezetek közül 177. A felvett álláskeresők létszáma is körülbelül ezt a sorrendet követi, a munkanélküliek döntő részét is a mikrovállalkozások és a kisvállalkozások alkalmazták. A kedvezményre jelentkező vállalkozások többsége, több mint 50 százaléka a kereskedelemben és a javító szolgáltatásban, valamint az építőiparban tevékenykedik.

Érdekesség, hogy a legtöbb vállalkozás a legmagasabb és a legalacsonyabb munkanélküliségű térségekből jelentkezett. A kedvezményt igénylő vállalkozások 10,5 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tevékenykedik, 9,6 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 9,9 százaléka Pest megyében, a fővárosi cégek aránya is több mint 7 százalék.

Az álláskeresők csaknem 50 százalékát szolgáltató jellegű, illetve ipari, építőipari munkára vették fel, 18 százalékát szakképzettséget nem igénylő feladatokra alkalmazták.

Már az első félév során is sok cég találta vonzónak ezt a lehetőséget. Ebben az időszakban csaknem 8 ezer álláskeresőt alkalmazott 6 ezer vállalkozás, civil szervezet. A lehetőséget leginkább a mikrovállalkozások használták ki, 4439 nyerte el közülük a kedvezményt. A kis és közepes vállalkozásból 1420 volt a kedvezményezett. A civil szervezetek közül 83 használta ki a lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik