Üzleti tippek

Büntetés vár az adófeltöltést hanyagoló cégekre

Idén is időszerű a cégek adófeltöltési kötelezettsége. Az évek óta működő rendszer alapján az előző évben 50 millió forint árbevételt meghaladó társaságoknak december 20-ig meg kell becsülniük az idei teljes társaságinyereségadó-fizetési kötelezettségüket.

Figyelembe véve az évközi előlegeket, legalább a teljes összeg 90 százalékát át kell utalniuk az adóhivatalnak, áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Az idén ugyanez a rendszer első ízben minden evásra is kötelező, bevételük nagyságától függetlenül, vagyis az egyszerűsített vállalkozói adózást folytató társaságoknak, egyéni vállalkozóknak december 20-ig legalább a teljes évi adójuk 90 százalékát meg kell fizetniük.

Az az evás adózó, aki elfelejtkezik erről, mulasztási bírságra számíthat. A mulasztási bírság az időben meg nem fizetett adó 20 százaléka. Vagyis a mulasztási bírságot az APEH az adóév során már befizetett adóelőleg és az éves adó 90 százalékának különbözete után számolja fel. Az eva intézménye 2003. január elseje óta működik.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá december 20-ig lehet bejelentkezni 2007-re az állami adóhatóságnál, és ugyancsak addig lehet bejelenteni azt is, ha valaki jövőre már nem az eva szabályai szerint kíván adózni.

Az evából való kilépésre az idén kivételesen év közben is lehetőség volt, mégpedig október 1-jei hatállyal, az eva kulcsának 15-ről 25 százalékra emelése miatt. A lehetőséggel azonban nem sokan éltek, csupán a mintegy 104 ezres evázó kör kevesebb mint 2 százaléka.


Társasági adó feltöltése


A társasági adó után is és a négy százalékos különadó után is feltöltési kötelezettségük van az idén a társaságoknak. Ennek a kötelezettségnek is december 20-ig kell eleget tenni. A társasági adó esetében változás, hogy nem csak a feltöltést kell végrehajtani, hanem arról bevallást is kell készíteni.


Míg a társasági adónál a feltöltési kötelezettség csak az előző évben 50 millió forint árbevételt meghaladó társaságokra vonatkozik, a különadónál ezt – az egyéni vállalkozó kivételével – minden adóalanynak meg kell tennie. (Ez utóbbiról bevallást nem kell benyújtani.) Önmagában a késedelmes bevallás következménye is mulasztási bírság, ennek összege 200 ezer forint is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik