Üzleti tippek

Joint Venture Szövetség: módosítani kell az adórendszert

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) felhívással fordul a magyarországi gazdaság minden szövetsége, kamarája, szervezete felé az adórendszer átalakításával kapcsolatban.

A szövetség felhívásában arra kéri a gazdasági érdekképviseleteket, hogy tárgyalják meg az adókkal kapcsolatos szemléletváltásról néhány hónapja elindított programjukat, és csatlakozzanak hozzá.

A JVSZ kezdeményezését meghallgatva a miniszterelnök a Befektetői Tanács 2006. november 17-i ülésén kijelentette, hogy „a jelenlegi adórendszer struktúrájában, belső szerkezetében nem eléggé támogatja a növekedést”.

A kormányfő szerint 2007-ben el lehet kezdeni az eddigieken túlmutató, nagy átalakítási programokat, amelyek érinthetik az adórendszer belső szerkezetét és a nyugdíjrendszer hosszú távú folyamatait. A JVSZ szerint a vállalati versenyképesség miatt szükség van arra, hogy az adó- és járulékkulcsok mérséklődjenek, amelyhez az egyensúly helyreállításán keresztül lehet eljutni. A szövetség javaslata szerint a tisztességes adófizetők terheinek további növelése helyett az adóbázis szélesítésére, a részleges vagy teljes adóelkerülők adózók körébe történő bevonása szükséges.

Véleményük szerint először az adófizetők bizalmának helyreállítását kell elérni. Ehhez nagyobb fokú átláthatóság szükséges, annak eszköze a nyilvánosság: az adók, közpénzek felhasználásának érthető, egyszerű, nyilvános bemutatása. Úgy látják, hogy az egyik kézenfekvő mód az elektronikusan olvasható forma.

A fentiek érdekében egyszerre kellene fejleszteni az adómorált és kellene felépíteni az adótudatosságot. Ha a nyilvánosság nyújtotta állampolgári kontroll és az adótudatosság felépül – erősödik az adómorál, megbecsülés tudja majd övezni az adófizetőket. Cserébe nagyobb – felelősséggel is járó – beleszólást kell kapniuk a helyi közösség ügyeibe – írja a szövetség.

Belátható időn belül a nagy elosztó rendszerek és a közigazgatás reformjának eredményeként csökkennie kell az adók relatív tömegének is. Tűzze ki a kormány az új, a versenyképességet szolgáló, a feketegazdaság csökkentését és a foglalkoztatottság bővítését szolgáló adórendszer felépítésének határidejét, és készítsen egy menetrendet, ahogyan a célt el fogja érni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik