Üzleti tippek

Tárgyi fedezet nélküli hitelkonstrukció vállalkozásoknak

Tárgyi fedezet nélküli hiteleihez egy napos hitelelbírálást nyújt kis- és középvállalati ügyfeleinek a Commerzbank.

Az igényelhető összeg 5-50 millió forint között lehet, forgóeszközöt vagy beruházások finanszírozására. A termék igénybevételéhez a vállalkozások éves árbevételének 150 és 1650 millió forint között kell lennie – közölte Hák-Kovács Tamás, a bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

A bank 2004 végén vezette be innobanking szolgáltatását, melyet most még inkább a magyar kkv-piacra szabtak. Hák-Kovács kiemelte, hogy a magyar vállalati szegmensben egyáltalán nem jellemző a bankváltás, a bankok magukhoz láncolják ügyfeleiket. Ezt a tényt felismerve a bank olyan új konstrukciót dolgozott ki, mely nem teszi szükségszerűvé az új pénzintézet választást.

A hitel igénylése a következőképp zajlik. Az ügyfél két éves pénzügyi kimutatásai alapján a bank két számmal határozza meg a leendő klienseit. Ezek egyike a probability of default (PD, nemfizetési valószínűség), a másik az expected loss (EL, kockázati tényező). A bank ezen felül a nyújtott hitelbe belekalkulálja a biztosítékokat, valamint egy megtérülési rátát. Az intézet a beruházási megtérülést igény szerint összeállítja a hitelfelvevő számára. Az új hitelelbírálás már teljesen Bázel 2 kompatibilis, ezért várható, hogy más bankok is hasonló elbírálási szisztémát fognak bevezetni.

A Commerzbank 1500 kkv-ügyfél elérését öt év alatt tervezi a magyar piacon. A bank jelenleg öt fiókkal rendelkezik, melyhez idén további öt nyitását tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik