Üzleti tippek

Az utolsó órában

A jelenlegi elképzelések szerint lesznek olyan helyi rádiók, amelyeknek nem jut sávszélesség a digitális átállás után – állítja Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének új elnöke.

Radetzky András kedvencei


Tévéműsor: Századunk a Duna Tv-n
Újság: HVG
Netes portál: www.heroe.hu
Könyv: Tizenhárom almafa, Wass Albert
Film: A Passió
Zene: Sting
Hobbi: elutazni az erdélyi hétvégi házába

– A frekvenciamoratórium idején a rádiós szakemberek rendszeresen az amerikai piaccal példálóztak, ahol szinte korlátlanul lehet rádiót indítani. Kívánságuk teljesült, az ORTT sorra írja ki a pályázatokat. A rádiós vállalkozók zöme viszont ezt nem fogadja különösebb lelkesedéssel. Miért nem tekintenek erre úgy, hogy piacgazdaság van, győzzön a jobbik?
– Az amerikai és az európai rádiós világ teljesen más. Az USA-ban nincsen az itteni fogalmaink szerinti közszolgálatiság. Nálunk viszont az állam igényt tart arra, hogy a társadalom tájékoztatásában szerepet vállaljon…
– Miért rossz, ha sok helyi rádió működik?
– Ez egy médiafilozófiai kérdés. A protekcionista médiapolitika szerint meg kell nézni, hogy a gazdaság mit bír el, és ehhez kell igazítani a médiarendszert. A liberális felfogás hívei ellenben úgy vélik, hogy amíg az erőforrások rendelkezésre állnak, addig ezt szabadon bárkinek hozzáférhetővé kell tenni. A verseny majd eldönti, hogy melyik szereplő marad meg a piacon. Mindkét felfogás mellett szólnak érvek. Szerintem, ha túl sok a rádió a piacon, akkor fennáll annak veszélye, hogy romlik a minőség. Egyes rádióknál takarékossági okokból már most is csak néhány ember dolgozik. Ezek értelemszerűen a szórakoztatásra fókuszálnak, a tartalom pedig háttérbe szorul.
– A megválasztása utáni székfoglaló beszédében ezt mondta: „Magyarországon jelenleg 200 rádió működik és ezek közül nem mindenkinek lesz helye a digitális rendszerben.” Ugyanakkor a Sláger vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta lapunknak, hogy új adók indítását tervezik a digitális átállás után. Ebben van némi ellentmondás.
– Bármilyen furcsa, mindkét állítás megállja a helyét. A jelenlegi elképzelések szerint a rádióknak három országos multiplex frekvenciájuk lesz. Ebből egy jutna a helyi rádióknak. Ez 21 végpontból állna, s átlagos minőség esetén egy ilyenen hat adót lehetne sugározni. Amennyiben ez így marad, lehetnek olyan megyék, ahol nem jutna elegendő sávszélesség a jelenlegi rádióknak.
– Azaz túlsúlyba kerülhetnek az országos műsorszolgáltatók?
– Pontosan. Legalább két multiplex kellene a helyi rádióknak. Az idő azonban sürget, mert elképzelhető, hogy a digitális átállásról szóló törvénycsomag már 2007 első felében a parlament elé kerül. Az más kérdés, hogy ennek kapcsán sikerül-e a médiatörvényt módosítani. Az utolsó órában vagyunk, ha most nem tudjuk módosítani a szabályozást, akkor még tovább tolódhat a digitális átállás.
– Van jövőjük az internetes rádióknak?
– Gyorsaság, megfelelő penetráció, mobilitás. Amennyiben ez a három tényező adott, akkor a rádiózás bármilyen platformon valósul is meg, életképes marad. A mobilszolgáltatók már közel állnak annak kidolgozásához, hogy telefonon keresztül elérhetőek legyenek az internetes rádiók. S ha ez népszerűvé válik a felhasználók körében, akkor nagy jövő előtt állnak a netes adók. Ám ha a technikai fejlődés mégsem ebbe az irányba megy el, akkor nehéz helyzetbe kerülnek. Tulajdonképpen most is abban vannak, hiszen nem fajsúlyos szereplői a piacnak, üzleti modellként jelenlegi formájukban sem életképesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik