Üzleti tippek

50 milliárd a közszolgálati médiumoknak

A tervek szerint jövőre 50 milliárd forint, az ideinél 6 milliárddal több jut a központi költségvetésből az elektronikus közmédiumoknak – írja a Napi Gazdaság.

A különbözet elsősorban a Magyar Televízió Közalapítványnak betervezett tételben mutatkozik meg, ez ugyanis idén még csak 4,4 milliárd forint volt, jövőre viszont ennek a duplája, 9,45 milliárd forint lesz. Ilyen címen egyébként más közmédiumokat – a Duna Televíziót és a Magyar Rádiót – nem támogatják a büdzséből. Más címen viszont további pénzekhez jutnak, mivel mindhárom intézmény műsorterjesztési költségét a központi költségvetésből fedezik. Ez az összeg csupán minimális mértékben emelkedik 2007-re: valójában a pénz csak „átfolyik” az intézményeken, ezt ugyanis továbbutalják az Antenna Hungária Zrt.-nek.

A jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatban 25,6 milliárdot különítettek el üzemben tartási díj címen, ez az összeg hajszálra azonos az ideivel. Ez az a tétel, amelyet egy ideje a büdzsé áll az televíziókészülékek tulajdonosai helyett: háztartásonként havonta 967 forintot. A törvényjavaslat szerint az üzemben tartási díjat 2007 áprilisától az APEH kirója a vendéglátóhelyek tulajdonosaira is, de a büdzsé már most megelőlegezi az elszámolásra hivatott Műsorszolgáltatási Alapnak ezt a pénzt. Az említett 25,6 milliárd forintból mintegy 24 milliárd kerül a három elektronikus médiához: az MTV 10,3 milliárd forintot kap, míg a Duna TV 6,1, a Magyar Rádió pedig 7,16 milliárdot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik