Üzleti tippek

Szerdától indul az angol al-Dzsazíra

Szerda délben - közép-európai idő szerint 13 órakor - indítja adását a katari al-Dzsazíra tévé angol adása, amely reményei szerint olyan világmédiáknak állít konkurenciát a harmadik világból, mint a BBC vagy a CNN.

Az Al-Jazeera International kezdetben napi 12 órát ad élőben, majd január 1-jétől indítja a napi 24 órás műholdas sugárzást. Tapasztalt újságírókra támaszkodik az arab hírcsatorna, közöttük számos nyugatira, mint amilyen a vezetője, a brit Nigel Parsons.

Világszerte mintegy húsz tudósítóirodájának munkáját négy regionális központ irányítja, és a csatorna igénybe veszi az anyacég, az arab hírtévé irodáinak munkáját is. Vadáh Hanfar, az al-Dzsazíra csoport főigazgatója részrehajlás nélküli, kiegyensúlyozott tájékoztatást ígért az új média nézőinek.

Az angol nyelvű hírtévé mintegy 800 embert alkalmaz, akik 55 országból származnak, s akikkel a csoport által foglalkoztatottak száma mintegy kétezerre emelkedik.

A katari székhelyű cég a világon 46 műsorszolgáltatóval kötött megállapodást, de az Egyesült Államokban egyelőre nemigen láthatják az adását, mert az ott domináló kábeltévé társaságok nem tudtak helyet biztosítani az új adás számára. Marad tehát a műholdas közvetítést követők és az interneten tévézők kisebb tömege. Vagy fél évig Nagy-Britannia kábeltévénézői se élvezhetik az al-Jazeera Englisht.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik