Üzleti tippek

Bevezető – Kis piac, földszintes sztárok

Kis piac, földszintes sztárok, így jellemezte nemrégiben egy konferencián a magyarországi sztárok piacát a bulvárújságírás egyik ismert alakja. A kicsi és a globalizálódás közepette relatíve egyre kisebb hazai piac ma egyre több szektorban teszi lehetetlenné, hogy nívós alkotások szülessenek.

A magyarországi hanghordozók piacán például, darabban számolva, több mint 20 százalékot estek tavaly az eladások (lásd: Végét járja a hazai poppiac? című cikkünket), ezzel folytatódott a több mint egy évtizede tartó negatív tendencia. Az egyre kisebb piacon a hazai előadók alig rúgnak labdába. Jól jellemzi ezt, hogy ma már csak 7500 eladott hanghordozó kell ahhoz, hogy valaki aranylemezt kapjon, szemben a másfél-évtizeddel korábbi 100 ezres eladott mennyiséggel.

Persze ez a szám még azt a kort idézi, amikor annyira korlátozva volt a külföldi kínálat Magyarországon, hogy egy Genesis lemezért hetekig kellett mászkálni. Nem beszélve arról, hogy illegális internetes zeneletöltés sem létezett, és a hanghordozók másolása is csak korlátozottan működött. Ma már egyáltalán nem üzlet magyar CD-ket előállítani, és az úgynevezett „rétegzene” szinte minden esetben ráfizetéses.

Nincsenek elegen, akik megveszik, ezért egyre kevésbé találni nálunk minőséget. Ez nemcsak a lakosságszámon múlik. Példának okáért Ausztriában kétcsillagos Michelin étteremből is van négy, egycsillagosból több tucat, nálunk meg tán a következő tíz évben sem lesz egy sem.

A hazai mozipiac és filmipar is legalább ennyire küzd a piacméretből adódó beszűkült üzleti mozgástérrel. Azzal a nem csekély különbséggel, hogy az állami és vállalati szponzorációnak köszönhetően azért vannak olyan hazai gyártású filmek, melyek relatíve nagy tömegekhez eljutnak. Ilyen körülmények közepette nagyon is ünneplendő, hogy hosszú évek után ismét van olyan hazai film, mely kiemelkedő sikerrel kezdett. A Szabadság, szerelem két hét alatt 240 ezres nézőszámot produkált, és jó esélye van arra, hogy akár egy átlagos Harry Pottert is megverjen. Az pedig nem kis dolog a mai globális világban. De talán nem kell az ’56-os forradalom és szabadságharc következő kerek évfordulójáig várni, hogy megismétlődjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik