Üzleti tippek

10 milliós GVH-bírságot kapott a Magyar Telekom

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa megállapította, hogy a Magyar Telekom Nyrt. nem adott pontos információt a mobilinternet szolgáltatásáról, ezért 10 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a versenyfelügyeleti eljárás során a Magyar Telekom Net 50 előfizetéses díjcsomagját (és a Domino 50 csomagot), másrészt a Netkártyát népszerűsítő reklámjait és az ügyfélszolgálati számán adott fogyasztói tájéloztatóit vizsgálta.

A Magyar Telekom által közzétett tájékoztatások amiatt minősültek jogsértőnek, mert a reklámból, az apró betűs információ folytán nem volt megállapítható, hogy a meghirdetett alacsonyabb díj – szemben a NET 50 csomag havi 1890 forintos, illetve a Domino 50 csomag havi 1990 forintos díjával – érvényességi ideje korlátozott. A valójában akciós termékkel kapcsolatos reklám – annak szerkesztése, megjelenítése miatt – nem azt az üzenetet hordozta, hogy a vállalkozás akciót folytat, illetve nem azt hangsúlyozta, hogy a reklámozott ár csak rövid időszakra érvényes akciós ár, hanem fő üzenetként azt sugallta, hogy a szolgáltatáshoz relatíve olcsón jut hozzá a fogyasztó. A valós információ szerepelt ugyan a szövegben, de az rejtve jelent meg az érdemben észlelhetetlen apró betűs szövegben.

Jogellenesnek minősült az is, hogy az ügyfélszolgálati számon közölt tájékoztató megtévesztésre alkalmas módon informált a felhasználással kapcsolatban. A telefonos ügyfél-tájékoztató azt a megfogalmazást használta, hogy a Net 50 és a Domino Net 50 csomagok 50 Mbyte átlagos felhasználással akár 5–15 órányi folyamatos internetezésre elegendőek. Ez azt jelenti, hogy ezek a csomagok abban az esetben a legelőnyösebbek, ha a fogyasztó úgynevezett másodlagos internet-hozzáférést keres, azaz azt elsősorban e-mailek elolvasására vagy gyakori WAP-oldalak böngészésére kívánja használni. Az azonban nem derül ki a tájékoztatóból, hogy az átlagos felhasználás mit takar. A fogyasztó arról ugyanis már nem kap információt, hogy ha a szolgáltatást egyéb esetben is használni kívánja, akkor költségei jelentősen növekszenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik