Üzleti tippek

Háború miatt büntetik a Hír Tv-t

Egymilliós forintos bírsággal sújtotta szerdán a Hír Televíziót működtető részvénytársaságot az adó által a Szabadság téri tévészékház ostromának éjjelén sugárzott műsor miatt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

Az egymilliós bírság a médiatörvényben lehetővé tett legnagyobb összegű büntetés, amit az ORTT kiróhatott. A döntés szerint a médium megsértette a tényszerű és tárgyilagos tájékoztatást, valamint a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének tiszteletben tartását előíró médiatörvény-passzusokat. Az MTI egy résztvevőtől úgy értesült: a vitában nem merült fel, hogy felfüggesszék az adó műsorszolgáltatási jogosultságát.

ORTT-tagok elmondása szerint a határozatot három támogató és két – a testület Fidesz-, illetve KDNP-delegáltja által leadott -ellenszavazattal, az MDF-es tag tartózkodása mellett fogadta el, a döntésre nemmel voksolók szerint nem sérült az ügyben a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének tiszteletben tartását előíró médiatörvény-passzus.

“Problematikus, hogy a műsorszolgáltató helyszíni tudósítója az incidenseket forradalmi eseményekként próbálta bemutatni, és eközben több alkalommal kritika nélkül fogadott olyan értesüléseket, melyek alátámasztották azon vélekedést, miszerint a rendőrség indokolatlan módon alkalmaz erőszakot a tüntetőkkel szemben, valamint, hogy a karhatalmi erőket terheli a felelősség az atrocitásokért” – áll egyebek mellett a 13 oldalas határozatban.

A médiahatóság kifogásolta, hogy “adásba kerültek az elkapott telefonbeszélgetések információi, és a műsorszolgáltató több alkalommal azt sugallta, hogy a rendőrség fegyverrel fogja leverni a megmozdulást”.

“A Hír TV forradalmi, háborús helyzetként számolt be a történésekről, miközben teljes mértékben megfeledkezett a demonstrációk törvényes kereteiről, az események jogállamban szokásos értelmezéséről. A műsorszolgáltató nem tájékoztatott tényszerűen és tárgyilagosan akkor, amikor háborúról, forradalomról, új ’56-ról beszélt” – olvasható az ORTT döntésében.

Szeptember 20-án indított hatósági vizsgálatot az ORTT; ennek során áttekintette hét műsorszolgáltató (a Kossuth Rádió, a Hír Televízió, a Magyar ATV, az RTL Klub, a Duna Televízió, a TV2 és az Echo TV) az MTV-székház ostromának éjszakáján este tíz óra és a műsorzárás között folytatott programszerkesztési gyakorlatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik