Üzleti tippek

Konzultáció indult a digitális műsorszórásról

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szakmai konzultációra bocsátotta a televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló stratégiai dokumentumot. A most indított konzultációs folyamat lezárását, illetve a végleges stratégia elfogadását követően a MeH – uniós mintára – széles körű, a fogyasztókat érintő valamennyi részletre kiterjedő lakossági tájékoztatást tervez a digitális átállás ügyében – közölte a minisztérium.

Az Európai Unió elvárása értelmében 2012-ig valamennyi tagországban megszűnik a hagyományos televíziós műsorszórás, helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép.

A földfelszíni digitális sugárzás elindulását követően a jelenleg kizárólag a 3 országos csatorna vételére képes háztartások is akár tucatnyi csatorna közül választhatnak majd. A digitális átállás a nézők számára nemcsak kibővített műsorválasztékot jelent, hanem jobb adásminőséget és idővel új, interaktív szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is. A digitális átállás a várakozások szerint erősíti a versenyt a műsorszolgáltatók és a műsorterjesztők piacán, ami a fogyasztók számára a minőségi műsorválasztékban és a kedvezőbb árakban jelentkezik majd.

A háztartásoknak a digitálisan terjesztett műsorok vételéhez dekóderre lesz szükségük. Ez egy digitális átalakító – úgynevezett set-top box – segítségével is megoldható, amely a hagyományos tévét is alkalmassá teszi a digitális adás vételére, de természetesen olyan készülékkel is vehető lesz az adás, amelybe ezeket már gyárilag beépítették.

A televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló konzultációs dokumentum a MeH honlapján elérhető vagy elektronikus formában a honlapról is letölthető dokumentummal kapcsolatos észrevételeket, esetleges kérdéseket a MeH 2006. november 11-ig várja e-mailben a digitalis.atallas@meh.hu címre, a honlapról szintén letölthető fedlap kitöltésével – közölte a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik