Üzleti tippek

Új lehetőségek a magyar–szlovén határrégió fejlesztésében

Új lehetőségeket kínál a magyar–szlovén határrégió fejlesztéséhez a Lenti Kistérségi Fejlesztési Ügynökség (LKFÜ) a szlovéniai Mura-vidéken létesítendő szervezet, továbbá a két ország gazdasági kapcsolati tartalékai, és a 2007-től közösen is megpályázható uniós források érdekében – hangzott el a kétnapos magyar–szlovén területfejlesztési konferencia szerdai megnyitóján, Lentiben.

Németh Imre, a magyar–szlovén Interreg III A pályázati támogatással tavalytól működő lenti fejlesztési ügynökség vezetője, jövőt megalapozónak nevezte azt az ügynökségi projektet, amely Lenti és Lendva (Lendava) környékén 72 települést, 63 vállalkozást és 32 nonprofit szervezetet érint.

Elmondta, hogy a 14 hónapja működő ügynökség a viszonylag fejletlen és összesen 1300 munkanélkülit számláló közös határtérség pályakezdő diplomásainak foglalkoztatását, s általuk 100 milliós nagyságrendű sikeres pályázatok elkészítését, a térségi adottságok feltárását és foglalkoztatási paktum előkészítését indította el.

Rövidesen hasonló ügynökséget szerveznek a szomszédos Mura-vidéken is – tudatta az LKFÜ vezetője. Polgár Tibor, a váti regionális képviselet vezetője szerint a határtérséggel együtt Zala megye egésze jól profitálhat majd a 2007-től megnyíló magyar–szlovén, magyar–osztrák és magyar–horvát közös programok számára hét évre szóló, várhatóan összesen 160-180 millió eurónyi uniós forrásból.

A határ menti közös fejlesztési lehetőségeket segítik a két ország közötti gazdasági kapcsolatok „tartalékai és lehetséges új formái” is – mondta Czukor József ljubljanai magyar nagykövet. Hozzátette: nem elegendőek az idén egymilliárd euróra tehető, várhatóan magyar aktívumot hozó kereskedelmi ügyletek.

„A két határ menti térség közös infrastrukturális, munkahelyteremtő, innovációs és ipari-logisztikai programokat, alternatív energetikai, valamint hűtő- és autóipari beszállítói együttműködést, fejlett technológiai és kutatási cserét is indíthatna hosszú távon a meglévő adottságok alapján” – hangsúlyozta a nagykövet.

Hozzáfűzte, hogy az eltérő piaci orientációk, és részben a szabályozások okán aránylag nehéz külföldi tőkét befektetni, többségi tulajdont szerezni a fejlett gazdaságú Szlovéniában, de mindehhez hiányzik „egymás lehetőségeinek pontos ismerete is”.

A térségfejlesztési konferencia nyitó napján Anton Balazek lendvai és Nógrádi László lenti polgármester megállapodást írt alá a Muránia-régión belüli gazdasági-turisztikai, humán és kulturális együttműködés fejlesztéséről.

A tanácskozás csütörtöki, záró programjában a lenti fejlesztési ügynökség tapasztalatai, az alternatív energiahordozók alkalmazását szolgáló pályázati lehetőségek, a magyar területfejlesztési stratégia, valamint a nyugat-dunántúli régió hétéves programjának előkészítése szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik