Üzleti tippek

1000 milliárd forint a központi régiónak

A főváros és Pest megye alkotta központi régióba várhatóan 1000 milliárd forint áramlik be, főként az EU jóvoltából a 2007-2013 közötti időszakban. Ez a forrás lehetővé teszi, hogy Pest megye továbbra is a gazdaságilag legdinamikusabban fejlődő térség maradjon - közölte a megyei közgyűlés szocialista elnöke pénteken Gödöllőn.

Szabó Imre elmondta: a megye további megerősödésében kiemelt szerepet kap a közlekedés, az oktatás és az egészségügy kérdése, az uniós források nagyobb hányadát e célra kívánják majd fordítani. A közlekedésen belül az úthálózat korszerűsítése és a Duna által a vízi közlekedés nagyobb mértékű bekapcsolása tartozik a feladatok közé, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Terv második ütemében is hangsúlyosan szerepelnek.

Az oktatás infrastruktúrájának erősítésén belül a következő három évben külön 20 milliárd forintot terveznek a megye iskoláinak bővítésére, modernizálására, új intézmények építésére. Erre azért is szükség van, mert a fővárosból kiköltözők és a más vidékekről idetelepülők jóvoltából a megye lakossága folyamatosan gyarapodik – tette hozzá.

Az elmúlt négy év eredményeiről szólva az elnök utalt rá, hogy összességében 63 milliárd forint jutott a megye infrastruktúrájának bővítésére, gazdaságának élénkítésére, humán feladatokra, döntően pályázati forrásokból. Mindennek eredményeként a megye eddigi történetének legsikeresebb korszakát hagyja maga mögött. Bővült az úthálózat, épül az M0-ás körgyűrű és a hozzá tartozó Duna-híd, 14 milliárd forintot fordítottak a szennyvízhálózat kiépítésére – hívta fel a figyelmet a közgyűlés elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik