Üzleti tippek

Banki széfben

Külföldi tárgyalás, nyaralás idején vagy egyéb ok miatt is megeshet, hogy a vállalkozás iratait különösen biztonságos helyen kell elhelyezni.

A legtöbb hazai bank kínál éjjel-nappal védett, őrzött helyiségeiben széfszolgáltatást. A jellemzően 25–30 centiméter széles, 30–45 centiméter mély és akár fél méter magas széfeket az ügyfél saját kulcsa és a banki kód együttes használatával nyithatja és zárhatja.

Több jelentős piaci szereplő, így a HVB Bank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) fiókhálózatának közel felében elérhetők a biztonságos „mini páncélszekrények”, az OTP Bank jelenleg 61 fiókjában kínál ilyet, de több takarékszövetkezetnél is elérhető e szolgáltatás. A CIB Bank egyedi specialitása, hogy budapesti központjában igény esetén extra nagy méretű széfeket is az ügyfelek rendelkezésére tud bocsátani, a legtöbb pénzintézetnél pedig 10–15 méret közül lehet válogatni. A tapasztalatok szerint főképp a kis- és közepes méretű rekeszek a legkedveltebbek.

A széfek minimum 1, maximum 12 hónapra vehetők igénybe, a hitelintézetek többsége azonban ezt a szolgáltatást kizárólag saját számlavezető ügyfeleinek nyújtja. Utóbbi periódus természetesen bármeddig meghosszabbítható, de akad példa arra is, hogy az ügyfél esetleg csak 1–2 hétre helyezi el értékeit.

A széfmérettől függően havi néhány ezer forintra rúgó bérleti díj alapesetben bizonyos értékhatárig – az OTP-nél és a K&H-nál például 500-500 ezer forintig – magában foglalja az elhelyezett tárgyak biztosítását is. A legnagyobb hazai bank ráadásul 10 százalék díjkedvezményt is ad, ha az ügyfél a bérleti költséget saját OTP-s privát bankszámlájáról utalja.

Ha valaki nagyobb értéket kíván biztosítottként elhelyezni, azért felárat kell fizetnie. A HVB Banknál 6 millió forint feletti javakat csak egyedi elbírálással fogadnak be, az OTP-nél legfeljebb 2 millió, a K&H-nál 10 millió forintnyi lehet az elhelyezhető tárgyak értéke, míg a CIB (kizárólag központi fiókjában) még ennél többet érő holmit is befogad. A bérleti díj mellé általában néhány ezer forintnyi kulcsóvadékot is kell fizetni, a kulcs elvesztése esetén pedig tetemes pótdíjat is kiszabnak az ügyfélre. Ez az MKB Banknál például 25 ezer, az OTP-nél pedig 75 ezer forint plusz áfa.
Ami az elhelyezett tárgyakat illeti, a bankok csupán annyit kötnek ki, hogy azok semmilyen módon nem károsíthatják a környezetüket (így például a bank elektronikus rendszerét), s birtoklásuk természetesen nem ütközhet jogszabályba sem. Szigorú szabályok korlátozzák a páncélszekrénykék kinyitását: nem célszerű például magánszemély rendelkezésére álló széfben cégiratokat hagyni, mert ha az ügyfél esetleg elhunyna, csak jogerős hagyatéki végzéssel lehet azokat továbbadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik