Üzleti tippek

Ősszel módosul a közbeszerzési törvény

Nemcsak a közbeszerzések nyertesének, hanem az ő alvállalkozóinak a kifizetésére is előírást tartalmaz a közbeszerzési törvény legújabb módosítása – a változásokat az őszi ülésszakán tárgyalja a parlament.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta a parlamentnek a közbeszerzési törvény módosításáról szóló javaslatot. A változás lényege az, hogy az alvállalkozók kifizetésére előírt szabályokkal csökkenjen a magyar gazdaságban a körbetartozás.

A közbeszerzés nyertese ma és a jövőben is a teljesítése után 30 nappal kapja meg a járandóságát az ajánlatkérőtől (ha uniós támogatás is van a közbeszerzésben, akkor a fizetési határidő 60 nap). Eddig a nyertes által igénybe vett alvállalkozók kiszolgáltatott helyzetben voltak, nemegyszer 180 napos fizetési határidőt kényszerítettek rájuk a fővállalkozók. A módosító javaslat kimondja, hogy a fővállalkozó kifizetése után 8 nappal neki is ki kell fizetnie az alvállalkozóit. Ha az alvállalkozó újabb alvállalkozót – a jog nyelvén teljesítési segédet – vett igénybe, akkor őt újabb 8 napon belül kell kifizetni.

Amennyiben a 8 napos határidők eredménytelenek, akkor az al- és al-alvállalkozók azonnali beszedési megbízással juthatnak pénzükhöz. Egy bizonyos értékhatár felett – ezt majd külön jogszabály határozza meg – bankgarancia segíti a sorban hátrébb állók pénzhez jutását. A javaslat szerint a már megkötött szerződésekre az új szabályok nem vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik