Üzleti tippek

Mérik a belteret

A GfK Hungária az Est Indoor eszközein májustól minden havonta ismétlődő hatékonyságitracking-kutatást végez a legnagyobb hirdetők kampányaira.

A 400 fős reprezentatív mintán felvett online kérdőívek eredményei teljes mértékben alátámasztják és megerősítik a beltéri hirdetések mellett eddig felsorakoztatott – sejtéseken és személyes tapasztalatokon alapuló – érveket: az indoor-felületeken futó kampányokkal biztosított a célzottság, a hatékony célközönség-elérés, a költséghatékonyság és a meddőszórás nélküli kommunikáció – tudatta lapunkkal Nagy István, a GfK médiacsoportjának vezetője.

Az indoor-piac fennállása óta nem volt példa olyan kutatásra, amely az egyes kampányok hatékonyságát mérte vagy az iparág egészét vizsgálta. Mivel nem állt rendelkezésre semmilyen, a magyar indoor-piacra vonatkozó kutatási vagy tényadat, az Est Indoor első lépésként idén útjára indította a saját indoor-felületein futó kampányok hatékonyságának mérését.

A felmérést a GfK Hungária 400 fős online panelen végzi, amely garantálja az indoor-kommunikációra fogékony célközönség legteljesebb elérését. A kérdőívet az Est Indoor és a GfK Hungária közösen állította össze.

A GfK Hungáriával együtt havi szinten indított hatékonyságmérés két fő részből tevődik össze: első szakaszban az indoor-felületen megjelenő kampányok elérési és ismertségi adatainak a mérése a cél, míg a második szakaszban az egyes kampány-kreatívok kedveltségének, sikerességének felmérése folyik. A kutatás emellett méri az egyes hirdetők azonosításának sikerességét is. Szintén kiderül majd többek között, hogy egy-egy kampány az adott időszak alatt hány főt ért el, és hogy a kampány kreatívja mennyire mozgatta meg a célközönséget. Ezek azok a legfontosabb kérdések, amelyekre a hirdetők és az Est Indoor is folyamatosan keresi a választ.

A mért kampányok adatait a GfK Hungária által fejlesztett Octopus online adatelemző és prezentációs megoldás segítségével a hirdetők grafikus formában is megtekinthetik.

A Nemzeti Médiaanalízis országos felmérése alapján a boltokban, bevásárlóközpontokban, szórakozóhelyeken megjelenő reklámokkal szemben a legkisebb az elutasítás a hirdetések szempontjából kiemelten fontos, véleményformáló, trendszetter célcsoportokban – mondta az Est Indoor ügyvezetője, Kosztolánczy Gábor a cég sajtótájékoztatóján. Az indoor-felületeket követik az óriásplakátok és a sajtóban megjelenő hirdetések. A fogyasztók a tv-műsorokat megszakító reklámokkal szemben a legelutasítóbbak.

A kutatás célja az indoor kampányok tervezhetőségének és hatékonyságának mérése; az adatok összehasonlíthatóságának biztosítása egy folyamatosan frissülő és benchmarkként szolgáló adatbázis segítségével; az újító, egyedi ötletek ösztönzése a legjobb kreatívok bemutatásával; az egyes márkák értékének összehasonlítása a BPI (Brand Potential Index) segítségével.
Az adatok felvétele a GfK online válaszadói panelján történik az ún. CAWI, azaz komputerrel támogatott webes megkérdezési módszerrel. E megkérdezés során az előző hónapban futó kampányokkal kapcsolatos információkat összegzik a kampány célcsoportban mért ismertségére, a hirdető azonosításának sikerességére, az adott kreatívok kedveltségére és adott hirdetés vásárlásra ösztönző hatására vonatkozóan.

A felmérés eredményei a GfK online adatmegjelenítő felületén, az Octopus portálon érhetők el célcsoport szerinti bontásban. A hirdetők és a reklámügynökségek információt kapnak a spontán és támogatott reklámismertségről; a kampány eléréséről; az adott kampány CPT-jéről, azaz ezer fő elérésének költségéről; illetve arról, hogy a hirdetett márkanevet, terméket vagy szolgáltatást mennyien képesek felidézni, és a hirdetés milyen mértékben ösztönzi vásárlásra a célcsoport tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik