Üzleti tippek

A nézők szerkeszthetnek

Hónapokon belül új korszak kezdődik a hazai tévézésben: az IP TV szolgáltatásokkal a néző beleszólhat a műsorstruktúrába, és személyre szabhatja az adást – írja legfrissebb számában a Figyelő.

A magyar háztartások jelenleg három módon foghatják a tévéműsorokat. Vagy hagyományos antennával veszik a földfelszíni sugárzással adott három csatornát, vagy a kábeltévé hálózatok mintegy 50 csatornás kínálatából választanak csomagokat, vagy a műholdról érkező jeleket fogják parabola antennával.

Ezzel szemben az IP TV esetében a telefonvonal és a tévékészülék között jön létre kapcsolat, amelyen keresztül a szolgáltató tévéadásokat juttat el az előfizetőhöz. Irányítani a távkapcsolóval lehet, ez tehát inkább tévézés, mint internetezés. Így az IP TV-hez nem is szükséges számítógép, de még internet-előfizetés sem, bár a szolgáltatók kezdetben az internettel együtt adják majd el az IP TV-t, de ennek nem technológiai, hanem kereskedelmi okai vannak. Hazánkban hamarosan négy társaság indul el ezzel a szolgáltatással – írja csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.


Kétirányú kapcsolat

Kezdetben csupán arra lehet számítani, hogy az ismert, megszokott tévécsatornákat a néző egy másik forrásból is elérheti. A telefonvonal belépése a tévézésbe nem is ezért fontos, hanem azért, mert ez lesz az első olyan infrastruktúra, amely kétirányú kapcsolatot hoz létre a szolgáltató és az előfizető között.

Az előfizetők képesek lesznek egyedi igényeiket jelezni a szolgáltató felé, amely ezeket ki is tudja szolgálni. Így személyre szabott műsorstruktúra jöhet létre. Ezentúl nem feltétlenül kell minden háztartásnak ugyanakkor követnie a híradót, vagy az esti filmet, az online videotéka jellegű szolgáltatásokat kihasználva pedig még a műsorkínálatba is beleszólása lesz a nézőnek.

(Az IP TV-k indulása számos tisztázatlan jogi helyzetet hoz létre – erről, valamint a várható induló csomagokról, valamint a szolgáltatások üzleti alapjáról is olvashat a Figyelő legfrissebb számában.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik