Üzleti tippek

Diószárító üzemet avattak Jánkmajtison

Diószárító üzemet avattak a szabolcs-szatmári Jánkmajtison, a 200 millió forintos beruházást 40 százalékban az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) támogatásából finanszírozták.

A debreceni székhelyű Tranzit-dió Kft. üzeme közvetlenül 20 embernek ad munkát, de a szárított dió tisztítása további 80-100 család boldogulását segíti elő.

A pénteki üzemavatón Ficsor Ádám, az agrártárca közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta, hogy az Új Magyarország program preferált fejlesztési iránya az állattenyésztés és a megújuló energiatermelés, azonban az olyan gyenge adottságú térségekben, mint az ország keleti fele, a foglalkozatást elősegítő más beruházások is szerepet kapnak.

Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell szerezni azokat a piacokat, amelyek korábban a térségben élők megélhetéséhez hozzájárulhattak.

A diószárító üzemről Szabó Miklós ügyvezető igazgató elmondta, hogy a beruházás mögött a 15 éve létrehozott Tranzit csoport áll, másfél milliárdos eszközállománnyal. A cégnek a telepítéshez az adott lökést, hogy az utóbbi 5-6 évben a szatmári térségben 150 család ültetett diófát – mondta. A mostani beruházással létrehozták az ország legkorszerűbb és legnagyobb szárítóját, amely az éves termelés tizedét, 450-500 tonna diót állít elő.

Szabó Miklós elmondta, hogy Európában kereslet van a jó minőségű dió iránt. A Tranzit-dió Kft. által előállított dióbél 70-80 százaléka exportra kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik