Üzleti tippek

E-bevallás: jövőre minden adózónak kötelező

Minden vállalkozásra kiterjesztik az elektronikus bevallást 2007 januárjától – jelentette ki Katona Tamás államtitkár a Pénzügyminisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Egyes lapértesülések szerint korábban voltak olyan kormányzati elképzelések, melyek szerint a legkisebb vállalkozások számára nem lett volna kötelező a 2007. eleji bevezetési határidő.
Az e-bevallás jövő januártól minden adózó számára kivétel nélkül kötelező lesz – közölte a FigyelőNet megkeresésére Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) fővárosi szervezetének elnöke.


Félrevezető információk

Az azonban tény, hogy minden vállalkozó és adózó szerette volna elérni, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások mentesüljenek az elektronikus bevallás kötelezettsége alól. Ezt a hangulatot próbálta kelteni a sajtó és számos vállalkozói érdekképviselet is – tette hozzá az elnök.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy mendemonda a kisvállalkozások e-bevallási kötelezettség alóli mentesítése. Majd hozzátette: elképzelhető valamilyen módosítás vagy változtatás azon adózok esetében, melyek nem rendelkeznek jövedelemmel, mint például az alapítványok.


Nullás bevallás

Ilyen esetekre egyértelmű szabályt dolgozhatnak ki annak érdekében, hogy az úgynevezett 0-s bevallást ne kelljen havonta beadni. Számos szakember szerint ennek már jelenleg is így kéne működnie. Ez a feladat a Pénzügyminisztériumra hárul majd. Az APEH-nek egy saját adatbázis alapján lenne lehetősége eldönteni, hogy egy adózótól bekéri-e az e-bevallást, vagy sem. Ez a folyamat nagyságrendekkel csökkentené a bevallók számát, illetve az ezzel járó papírmunkákat – fűzte hozzá Zara.

Jelenleg a magyar e-bevallási kötelezettség egyedülálló az EU-ban. Franciaországban már létező szolgáltatás ez, ám önkéntes jellegű, ösztönző rendszerrel megtámogatva, mely fejpénztámogatást nyújt az adózónak vagy képviselőjének.


Lejár a haladék

Mint ismeretes, a hazai kisvállalkozók 2005 decemberében egy év haladékot kaptak az e-bevallás bevezetésére, mely most decemberben fog lejárni. A mikro- és kisvállalkozások kötelezettsége 2007-től havi rendszerességgel lesz kötelező. A nagyvállalatok már elvileg májustól kizárólag elektronikus úton végzik bevallásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik