Üzleti tippek

A cégbíróság felfüggesztette a rádióelnök bejegyzését

A cégbíróság szerdán hozott végzésében felfüggesztette a Magyar Rádió elnökének, Such Györgynek a bejegyzését – tájékoztatta Gráf Csilla, az MR kuratóriumának tagja az MTI-t.

Telefonon arról tájékoztatott minket ma az illetékes bíró, hogy meghozta a végzést, és a mi beadványunkra való tekintettel felfüggesztette a cégbírósági bejegyzést – mondta Gráf Csilla.

„Amíg a bejegyzés nem történik meg, a szokásosnál is körültekintőbben szeretnék eljárni” – nyilatkozta az MTI-nek Such György. Mint mondta, nem köt nagyobb összegű külső szerződéseket, ám – mivel a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint megválasztása pillanatától jogosult cégjegyzésre – a napi működéshez szükséges dokumentumokat aláír.

Az MTI kérdésére úgy nyilatkozott, az alelnökök szerződésének aláírásában nem befolyásolja a bírói döntés, ám „kettőn áll a vásár”: a posztra általa felkértek mondhatják azt, hogy csak akkor írják alá e dokumentumokat, ha már bejegyezték őt rádióelnökként.

A bíró a két kurátor beadványát megküldte a Magyar Rádió Zrt. vezetésének, hogy véleményezzék azt; a válasz megérkezéséig pedig felfüggesztette a bejegyzési eljárást – mondta az MTI-nek Agárdi Péter, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagja.

„A jogászok szerint ez nem érdemi döntés, az elnökválasztásra, a rádióelnök legitimitására nincsen halasztó hatállyal” – tette hozzá.

Az elnökségi tag – arra utalva, hogy Sólyom László államfő kedden találkozott Such Györggyel – annak a véleményének adott hangot, hogy „a fejlett jogérzékkel rendelkező köztársasági elnök a helyzet teljes ismeretében fogadta a Magyar Rádió legitim elnökét”.

Gráf Csilla és Pós Péter, a kuratórium két társadalmi delegáltja a múlt hónapban fordult a Fővárosi Bírósághoz és az ügyészséghez is amiatt, hogy a július 10-i elnökválasztáson – noha a kurátoroknak a titkos szavazáson karikázással kellett volna véleményt nyilvánítaniuk – egyikük egymást keresztező két vonallal áthúzta az igen választ.

Miután vita robbant ki a kérdésben, az egyik kurátor nyilvánosan közölte, hogy ő volt az, aki a vitatott módon adta le a szavazatát, s jelezte: az volt a szándéka, hogy a jelölt megválasztása mellett szavazzon.

A testület ezt követően szavazással úgy döntött, érvényesnek és támogató voksnak fogadja el azt a vitatott szavazatot, amely nélkül nem léphetett volna hivatalba Such György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik