Üzleti tippek

Budapest kiemelt régió

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a következő hét évben EU-forrásokból mintegy 1600–1700 milliárd forint felhasználása várható a regionális operatív programok keretében – mondta Kolber István, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület regionális fejlesztésért felelős tagja.

Hat régióban a felzárkóztatási célok kerülnek előtérbe, míg Közép-Magyarországon a versenyképesség és foglalkoztatás javítása a feladat. A közép-magyarországi régióban – az Új Magyarország Fejlesztési Terv szerint – az innovatív gazdaságfejlesztés, a nemzetközi szerep erősítése a fejlesztési irány – közölte Kolber.

Észak-Magyarországon a mechatronika, a vegyipar és a modern energiaipar kerül előtérbe, az Észak-Alföldön a korszerű agrárgazdálkodás és a logisztika; a Dél-Alföldön a biotechnológia, az egészségipar és a korszerű agrárgazdálkodás a kiemelt fejlesztési cél. A Dél-Dunántúlon a kulturális ipar, a környezet-ipar a prioritás, a Közép-Dunántúlon az innováció, a logisztika, az informatika fejlesztése a cél; a Nyugat-Dunántúlon például az autóipar, a faipar, a bútoripar az előrelépés iránya, valamint e térségben lehetőség van a termálturizmus fejlesztésére is – közölte a politikus.

A strukturális alapokból a legjelentősebb támogatással az észak-alföldi régió számolhat, ez mintegy 260–270 milliárd forint, a legkevesebb támogatásra pedig a gazdaságilag jóval fejlettebb Nyugat-Dunántúl számíthat. E régióban 120–130 milliárd forint körüli támogatás várható.

A régiók között kiemelt helyen van – Budapest gazdasági súlya miatt – a közép-magyarországi régió, amely 418–451 milliárd forint közötti támogatással számolhat. Az összegre utalva Kolber István elmondta, hogy ezt az EU konkrétan meghatározta”. A régiók fejlesztését a regionális operatív programok mellett az ágazati és a vidékfejlesztési források is segítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik