Üzleti tippek

Pedofil kukkolóként állították elő a Népszava fotósát

Bilincsbe verve vezették el egy balatoni strandról a Népszava fotóriporterét, aki egy cikkhez készített képanyagot, ám a rendőrök pedofil kukkolónak hitték – írja a Népszava.

A rendőrség – lakossági bejelentés alapján – úgy vélte: pedofilról van szó, aki meztelen gyermekeket fényképez a zamárdi strandon. A lap munkatársa, miután elkészítette a riport illusztrációit, maga is lepihent a strandon, de nem sokkal később három rendőr körbevette, felszólították, hogy álljon fel, majd – anélkül, hogy igazoltatták volna – megbilincselve elvezették.

A helyi fogdába vitték, ahol elvették értékeit, arccal a falhoz állították majd kihallgatták. A kihallgatást végző főhadnagy végül megnézte a gépében lévő memóriakártya összes felvételét, és megállapította: egyik sem pedofil fotó. A riporter ezután szabadon távozhatott, panasszal akkor nem kívánt élni. Kezén ma is jól látszanak a bilincselés okozta hámsérülések.

Nem lehet megbilincselni

Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára elmondta: a fotós állítása szerint nem gyanúsítottként vagy tanúként hallgatták ki, csupán „elszámoltatták”. Utóbbi esetben azonban a személyi szabadságát nem lehet korlátozni, előállítása pedig egyértelműen jogszerűtlen volt. Bíró Gábor, a Somogy megyei rendőrkapitányság referense úgy nyilatkozott: két lengyel és két német édesanya (mindketten magyar származásúak) jelentették a járőröknek, hogy egy személy fényképezi a meztelenül fürdő gyermekeiket, és felszólításuk ellenére sem hagyja abba.

Szerinte a rendőrök felszólították a fotóriportert, hogy igazolja magát, aki ezt nem tette meg, és „passzív ellenállást mutatott”; ezért kellett megbilincselni. A rendőrség tájékoztatása szerint csak „elszámoltatás” történt, mivel a gyanúsításhoz megalapozott gyanúra lett volna szükség – írja a lap. A Népszava az eset miatt a Magyar Újságírók Országos Szövetségéhez és az illetékes ombudsmanhoz fordul, valamint feljelentést tesz az ügyészségen.


A Somogy megyei rendőrség szóvivője hétfőn délelőtt elmondta: a megyei főkapitány soron kívüli vizsgálatot rendelt el az eset kivizsgálására. „Ennek eredményéről a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatjuk a közvéleményt” – tette hozzá Bíró Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik