Üzleti tippek

Hajléktalanná válhat az MTV

Ha öt napon belül nem rendezi a Pénzügyminsztérium az MTV hitelét, akkor a médium adótartozássá változtatja hiteltartozását – mondta az intézmény elnöke. És már székháza is csak rövid ideig van.

Rudi Zoltán ezt azután mondta újságíróknak, miután tárgyalt Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével. A házelnök azért járt a Magyar Televízióban, mert a parlament gyakorolja a tulajdonosi jogokat – Szili ezzel kapcsolatban elmondta: csak a felügyeleti jogok vannak a kezében, de mivel a finanszírozásról nem ő dönt, ezért ez nem igazi tulajdonosi felügyelet.

A finanszírozás pedig komoly probléma a köztévénél, egyszerre két, milliárdos nagyságrendű problémával kell az elszegényedett intézménynek szembenézni.

A sürgős megoldásra váró gond az, hogy öt nap múlva lejár az intézmény két évvel ezelőtt felvett négymilliárdos hitele. Az MTV elnöke ezzel kapcsolatban azt szeretné elérni, hogy a Pénzügyminisztérium vagy vállaljon további készfizető kezességet a bank felé, vagy a kormányzat fizesse ki ezt a tartozást. A televízió ugyanis nem önszántából vette fel ezt a hitelt: 2004-ig az üzemi veszteséget mindig a költségvetésből pótolta ki a kormányzat, de erre az apanázsosztásra az EU-hoz való csatlakozásunk óta nincs mód. Ez kényelmes megoldás volt sok éven át, mint Rudi elmondta, korábban az intézmény „július-augusztus tájáig” elköltötte az éves keretét, ezután mintha misem történt volna, folytatták a munkát. 2004 óta azonban a köztévé csak annyit költ, amennyi pénz a rendelkezésére áll – mondta korábban nagy lelkesedéssel a köztévé elnöke. Így a tévé pénzügyi helyzete mára stabilizálódott – sietett leszögezni a tájékoztatón Szili.


Ennek ellenére az MTV nem tudja visszafizetni a hitelt, még úgy sem, hogy nemrég maga a tévéelnök jelentette be nagy mellénnyel, hogy az elmúlt pénzügyi évet a médium másfélmilliárdos pozitív üzemi eredménnyel fejezte be. (Később azonban kiszivárgott, hogy ez a pénz nincs a kasszában, hanem a követelések máshova könyvelésével sikerült ezt az eredményt elérni.)


A hiteltartozás adótartozássá való “átkonvertálása” többek között azt eredményezheti, hogy az MTV nem indulhat az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatain, ami további százmilliós bevételkiesést jelenthet a jövőben.


Hajléktalanná válhat a köztévé

Ha ezt az ügyet sikerül megoldani, a kettes számú probléma még mindig egyre fenyegetőbb közelségbe kerül, az év végére ugyanis hajléktalanná válhat a köztelevízió. Korábban már médiaszerte lehetett arról olvasni, hogy eladták az MTV székházát, ami jó helyen van, és szép is, de televíziózásra tökéletesen alkalmatlan. A székházat végül eladták, abban a hiszemben, hogy az új tévészékház felépítésére létrehozott kormányzati projekttársaság, a Millenium Média kft előbb-utóbb megépíti Óbudán az új bázist. Az MTV és a Millenium Média viszont perbe keveredett egymással, így a székház még mindig nem épült meg, az új tulajdonos viszont csak év végéig adott haladékot a költözésre. Januártól azonban már kötbért számláz, jövő júliustól ennek mértéke – tévés források szerint – szinte kigazdálkodhatatlan lesz.

Ha tehát a mostani feltételek nem javulnak, jövőre a televízió adó- és kötbértartozásai még a jelenleginél is rosszabb anyagi helyzetbe sodorják a rendszerváltozás óta folyamatosan alulfinanszírozott médiumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik