Üzleti tippek

Rudi: az ORTT sikertelen lobbiért bünteti az MTV-t

Bünteti a Magyar Televíziót a médiatámogatási rendszert működtető Országos Rádió és Televízió Testület, mert az ORTT több tagja nem tudta elintézni a köztévé vezetésénél, hogy kiválasztott producerekkel kössenek szerződést – állítja a köztévé elnöke.

A Népszabadság birtokába került, a Magyar Televízió kuratóriumának elnökségi üléséről március 21-én készült jegyzőkönyv szerint Rudi Zoltán arról számolt be, hogy informálisan az ORTT több tagja is megkereste a köztévé vezetését annak érdekében, hogy általuk ajánlott producerekkel kössenek szerződést. A műsorgyártók érdekében folytatott kijárásokat azonban az MTV visszautasította. Rudi Zoltán szerint tény, hogy a sikertelen lobbizás után a Magyar Televízió gyengén szerepelt a médiahatóság pályázatain. „Hogy ebből milyen következtetést von le a kuratórium elnöksége, azt bölcs belátására bízom. Ennél többet nem mondhatok, mert úgy gondolom, hogy megsérteném a Btk. valamelyik paragrafusát” – zárta le a rossz pályázati eredményekről adott tájékoztatást a tévéelnök.

A két kifogásolt pályázaton 387 millió forintot osztott szét az ORTT tagjai által jelölt bírálóbizottság. Ebből 63 millió forintot kapott két, az MTV-n képernyőre kerülő alkotás. A Duna TV-n felbukkanó produkcióknak 218 millió forint jutott. Tény, hogy a két tévé általában fordított arányban szokott részesedni a támogatásokból. Az elmúlt két évben 1,2 milliárdot kapott MTV-s hátterű műsor, 440 milliót Duna TV-s.

A Népszabadság szembesítette az ORTT – a négy akkori parlamenti párt által delegált – tagjait Rudi súlyos kijelentésével. Ladvánszky György (MSZP), Szalai Annamária (Fidesz) és Tímár János (SZDSZ) tagadta, hogy lobbizott volna valamely producerért, Wéber Jánost (MDF) tegnap nem tudta a lap elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik