Üzleti tippek

Ipsos POSTerTEST – 2006. május





Ipsos POSTerTEST – 2006. május 1
Táblázat

Ipsos POSTerTEST – 2006. május 1
Ipsos POSTerTEST – 2006. május 3

A legmagasabb észlelési értéket e hónapban az FHB „Lakáshitel” kampánya érte el (69%), amely egyben termékcsoportja elmúlt egy évben mért legjobb eredményét is jelenti. A tetszési mutató tekintetében e hónapban az üdülési hirdetések bizonyultak a legsikeresebbnek. A Horvátországot hirdető kampány 86%-kal a legmagasabb tetszési értéket érte el, a Ciprust hirdető kampány 74%-kal a harmadik legjobb lett.

A legjobb azonosítási értéket több mint 95%-kal a Piros Pöttyös hirdetése érte el, magasan megelőzve ezzel mind termékcsoportjának más hirdetéseit, mind pedig az e hónapban mért többi kampányt.
A kampányok közül kiemelhetjük még a „Soproni 1895”-hirdetést is, amely amellett, hogy termékcsoportjában az elmúlt év legjobb tetszési mutatóját érte el (74%), az azonosítási érték tekintetében is a legjobb tíz között végzett. (77,7%)

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakult a közterületi hirdetések struktúrája. A POSTerTEST adatbázisa alapján kiderül, hogy míg a 90-es évek közepén a mért hirdetések mintegy negyedét a szórakoztató elektronika (10,6%) és a lakberendezéssel (14,9%) kapcsolatos hirdetések tették ki, addig a 2004–2005-ös években a két szektor a jelentős kampányok alig 2,1 százalékát tette ki. Ez nem jelenti azt, hogy e szektorok eltűntek volna a közterületről, sokkal inkább azt jelzik, hogy a szektorok nem önállóan, hanem egy-egy áruházlánc, hipermarket kampányának részeként jelennek meg leggyakrabban. Ezzel párhuzamosan növekedett a hipermarketek részesedése. Jelenleg a hirdetések mintegy harmada (29%) hipermarketekkel kapcsolatos, amely szektor így a közterületi hirdetések legfontosabb tárgyává vált.
Hasonlóan növelték részesedésüket a távközlési eszközöket hirdető kampányok, amelyek a 90-es évek közepén jellemző 2,5%-ról jelenleg a POSTerTEST-ben mért kampányok 12,5%-át teszik ki.

A Szonda Ipsos 1992 óta végez havi rendszerességgel óriásplakát- hatásvizsgálatot, 2004-ben már a citylightokra is kiterjedt a kutatás. A vizsgálat mintája 800 fős, a megkérdezettek összetétele reprezentálja a nagyvárosok 15–70 év közötti lakosságát. A plakátokat érintőképernyős laptopokon mutatják be digitális formátumban a márkanév letakarásával. A kérdésekből számos mutatót képeznek, melyek közül a táblázat az alábbiakat mutatja be:

Észlelés: azok százalékos aránya, akik a bemutatott fotó alapján úgy emlékeztek, látták a plakátot.

Tetszés: azok százalékos aránya, akiknek tetszett a plakát.

Azonosítás: azok százalékos aránya, akik helyesen nevezték meg az általunk letakart szót (vagyis a márkát), azok közül, akik látták a plakátot.

A táblázatban azokat a kampányokat tüntettük fel, amelyek az egyes mutatók szerint a legjobbak voltak az adott hónapban. A saját érték mutatja az adott kampány által elért hatáseredményeket. A termékcsoport-átlag a megelőző egy évben vizsgált, azonos termékcsoporthoz tartozó összes kampány átlagát fejezi ki. Emellett feltüntettük azt is, hogy a megelőző egy évben hány százalékot ért el a termékcsoport legrosszabbul, illetve legjobban teljesítő kampánya. A sárgával kiemelt kampányok a megelőző egy év legsikeresebb kampányai voltak az adott termékcsoporton belül. A „n. a.” azokat a kampányokat jelöli, amelyek termékcsoportjában az elmúlt egy évben nem szerepelt a mérésben más kampány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik