Üzleti tippek

Több tucat új adó létesülhet Magyarországon

Magyarországon akár 30-40 országos földfelszíni sugárzású, digitális televízió és több mint 20 új rádiócsatorna működésére nyílik lehetőség – jelentette be Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke a hétfői sajtótájékoztatón.

A hét végén zárult le Genfben a nemzetközi frekvenciaelosztó értekezlet, amelynek során Magyarország nyolc új televíziós és három rádiós multiplex csatornát kapott. Ez közel 40 földfelszíni tévéműsort és több mint 20 új rádióműsort jelent. Jelenleg három országos földfelszíni televíziós csatorna működik, valamint hat országos rádióműsort lehet ilyen módon fogni.

A digitális műsorszórás egyben azt is jelenti, hogy az úgynevezett analóg adásokat le kell kapcsolni. Magyarország vállalta, hogy 2012-ig átáll a digitális műsorszórásra. Az új típusú műsorok vételéhez új típusú készülékekre, illetve adapterekre lesz szükség, viszont a jóval kedvezőbb és bővebb műsorválaszték valószínűleg mindenkit arra ösztönöz majd, hogy saját otthonában is átálljon az új rendszerre – mondta az elnök.

Míg az analóg rádiócsatornák tovább működhetnek, addig a régi televízióadásokat le kell kapcsolni, mielőtt az újakat elindítanák, ugyanis a legtöbb multiplex csatorna az analóg adások helyén indulhatnak el.

Kovács Kálmán egykori informatikai miniszter lapunknak korábban, a digitális műsorszórásról szóló törvénytervezet benyújtásakor úgy nyilatkozott: körülbelül 6-8 multiplexet kaphat Magyarország. Később, amikor – a Fidesz ellenszavazatai következtében – a parlament elutasította a javaslatot, akkor a tárca vezetője azt mondta, hogy a magyar delegáció roppant nehéz helyzetben lesz a genfi tárgyalásokon, hiszen a környező országok többségében már elfogadták a hasonló jellegű törvényt, így hazánknak – az országhatárokon átnyúló frekvenciák miatt – jóval kevesebb lehetősége lesz.


A tárgyalásokon végül 8 tévés és 3 rádiós csatornát kaptunk, de ebből csak 2,5 új csatorna, a többi a jelenlegi analóg adások lekapcsolásával állhat üzembe. Ezeket az új csatornákat máris használatba lehetne venni, de a változtatás előtt álló médiatörvény ezt jelenleg nem teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik