Üzleti tippek

Internetes újságírókat végezhetnek ki Etiópiában

Az afrikai országban közel fél éve betiltottak minden írott sajtóorgánumot, tiltott területnek számítanak a nyomdák, és javában cenzúrázzák a meglévő kevés portált is, de ez csak a jéghegy csúcsa.

Etiópia, amely a világ tizenhatodik legnépesebb állama, többnyire a szinte elképzelhetetlen mértékű szegénység és a polgárháborúk miatt kerül a híradások központjába. A Riporterek Határok Nélkül nevű civilszervezet szerint viszont az eddig nyilvánosságra került ügyek csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Az afrikai országban közel fél éve betiltottak minden írott sajtóorgánumot, tiltott területnek számítanak a nyomdák, és javában cenzúrázzák a meglévő kevés portált is.

Novemberben a kormány több száz személyt, köztük tizenöt vezető online újságírót, nemzetközi segélyszervezetek munkatársait, a tanárok egyesületének vezetőit és ellenzéki politikusokat tartóztatott le. A 85 értelmiségit többek között árulással, izgatással, tömeggyilkossággal és fegyveres felkelés megszervezésével, illetve arra való felbujtással vádolják. Amennyiben bűnösnek találják őket, halálbüntetés vár rájuk.

Május 17-e óta egyetlen ellenzéki hangvételű weboldal vagy blog sem érhető el Etiópiában. Köztük van számos gerillaszervezet site-ja és a blogspot.com is. A külföldiek minden szervert elérhetnek, azonban az etióp felhasználók egyetlen gyanús oldalhoz sem férhetnek hozzá.

A Riporterek Határok Nélkül nevű civilszervezet felszólította Berhan Hailu tájékoztatási és kulturális minisztert, hogy adjon magyarázatot ezekre az intézkedésekre, és tájékoztassa a közvéleményt arról, miszerint cenzúráról van-e szó, vagy technikai problémákról. Válasz azóta sem érkezett. A politikus a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek ugyanakkor cáfolta, hogy a kormány nyomást gyakorolna az ellenzéki internetoldalakra.

Az Amnesty International információi szerint az országban nem ritka, hogy a rendőrség vagy a katonaság éles lőszert alkalmaz a tüntetők ellen, és bizony az is gyakran előfordul, hogy valaki egyik napról a másikra minden ok nélkül egy börtönben találja magát. Amennyiben a borzalmas körülmények nem készítik ki, akkor a nem megfelelő ellátás és az őrök verése végzi be sorsát. A számítógépek körülbelül olyan kincsnek számítanak, mint a víz, a szélessávú internet-hozzáférés gyakorlatilag ismeretlen az országban. Egyetlen kivételt talán csak a kormányhivatalok képeznek.

Egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a letartóztatott értelmiségiek sorsa. Korábban már volt példa rá, hogy a nemzetközi emberi jogi és segélyszervezetek szabályosan kivásárolták a börtönben szenvedőket, ám nem lehet tudni, hogy egy ilyen akcióra manapság mekkora esély van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik