Üzleti tippek

Televíziós műsorok nézettségi adatai

Szombat esti láz kontra Megasztár

Kiegyenlítettnek volt mondható a két nagy kereskedelmi csatorna versenye a teljes népesség toplistája alapján a május 8–21. közötti időszakban. Az RTL Klub szombat esténként a táncos lábú sztárokat felvonultató Szombat esti lázzal tarolt, amelynek május 13-ai adása túl is lépte a bűvös kétmilliós nézőszámot. Az egy héttel később – a Megasztár-döntővel egy időben – műsorra tűzött tácncshow nézettségi adatait már többek vitatták. A nézettségért folytatott hajszában a Szombat esti láz 1,8 millió nézőt ültetett a képernyők elé, míg a Megasztárt csak 1,4 millióan nézték. A nyers számokat azonban ezúttal nem biztos, hogy feketén-fehéren kell értelmezni, hiszen a két műsor nem teljesen egy időben került adásba. Amíg a két produkció párhuzamosan futott, végig az RTL Klub vezetett, kivéve a reklámblokkok alatt, ilyenkor a nézők átkapcsoltak a TV2-re. Este tíz után viszont a nézők a Megasztárra váltottak, így ezt az idősávot már a TV2 nyerte, és ha a döntő teljes műsoridejét tekintjük, akkor magasabb volt a közönségarány, mint az RTL Klubé ugyanezen idő alatt. Ezek után nem csoda, ha a két műsor küzdelme után az RTL-pártiak a táncoló sztárok kezét lendítették a magasba, a TV2 oldalán állók pedig a Megasztárokét.

De nem csak átvitt értelemben, hanem valójában is ringbe szállt 21-én a TV2, és helyt is állt; úgy tornázta fel a TV2 Ringet a toplista 11. helyére, hogy az egyórás műsor igen rövid ideig tudott csak izgalmas lenni, miután Nagy Csonttörő János egy hatásos ütés után már a mérkőzés első percében harcképtelenné vált. Ennek ellenére közel másfél millió ember, azaz a nézők pontosan egyharmada volt kíváncsi a sportműsorra, és a közvetítés ugyanezt a közönségarányt hozta a 18–49 évesek esetében is, azonban ebben a korosztályban ez az eredmény már nem volt elég a toplistás pozíció megszerzésére.

Míg a teljes népesség tekintetében inkább a saját produkciók vezetnek, addig a hirdetői szempontból meghatározó korosztály a filmeket nézi szívesen.

Saját vizeken

Érdekes, hogy az RTL Klub listáján a szokásostól eltérően nem a jól bejáratott házon belüli produkciók, hanem a filmek viszik a prímet, azok közül is egy sorozat, a Vészhelyzet lett az abszolút első, de dobogós helyen végezte Daredevil, a fenegyerek és Kenguru Jack is, Győzike viszont kénytelen volt beérni a hatodik helyezéssel. A konkurens csatorna legnézettebbje április 26.–május 21. között Lara Croft volt, amely AMR tekintetében (19,4%) az RTL Klub-os két első között helyezkedik el.

A közszolgálati csatornán futó Szenes-turné korábban még fel tudott kerülni az összesített 15-ös toplistára, 5,8 százalékos AMR-jével a műsor most viszont csak a saját lista negyedik pozíciójának megszerzéséhez volt elegendő. Az m1 toplistájának állandó szereplői, az Agatha Christie-filmek, a Híradó vagy a Szomszédok ebben az időszakban is a csatorna legnézettebbjei között találhatók.

Történelmi pillanatokat élt át a Viasat május 17-én, ugyanis az ekkor közvetített FC Barcelona–Arsenal FC-mérkőzés megdöntötte a csatorna legnézettebb meccsének rekordját. Az UEFA Bajnokok Ligája eredményei (AMR: 5,7%, SHR:14,3%) vetekedtek a „királyi televízió” toplistás műsorainak számaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik