Üzleti tippek

MÚOSZ: az újságírókra hárítják az ekho terheit

A MÚOSZ eddigi tapasztalatai szerint a vállalkozási formáról az ekhóra történő áttérés következményeit a munkáltatók (lapkiadók, rádiós, televíziós és internetes vállalkozások) többnyire az alkalmazottá váló újságírókra hárítják – közölte az érdekvédelmi szervezet.

A dokumentum leszögezi, hogy a kifogásolt szerződéseket nem az újságírók kötötték az őket foglalkoztatókkal, hanem a foglalkoztatók az újságírókkal. A gyengébb pozícióban az újságírók voltak, többnyire választási lehetőségeik sem voltak, hogy alkalmazottak vagy vállalkozók legyenek. A médiatulajdonosok több, mint egy évtizede a bérek általános emelkedésének rájuk nehezedő nyomását alkalmanként úgy védték ki, hogy az alkalmazotti státusz közterheit megkerülve, a vállalkozói szerződésekkel „pótolták” a béremelést – írja a MÚOSZ.

Az újságírói szakma általános bérpozíciói így, a vállalkozói formák fedezékében messze elmaradtak a munkabérek általános emelkedésétől. Eközben az amúgy is túlterheléssel járó újságírói szakmában szinte általánosan megszűnt a fizetett szabadság, a pihenőnapon végzett munka megváltása, a felmondási időre fizetett bér, a végkielégítés stb. Az ekho bevezetése a médiatulajdonosok számára más vállalkozásokhoz képest előnyösebb adózási formát tesz lehetővé, ezért a MÚOSZ Elnöksége felhívja a szakmában érdekelt munkaadókat, hogy ezen előnyök egy részét kötelességük az elmaradt bérek fokozatos korrekciójára fordítani. Kivált, hogy az ekho bevezetése időben nagyjából egybeesik egy, a médiatulajdonosok egy része számára profitkímélő másik adókedvezménnyel, a lapkiadás áfájának 5 százalékra csökkentésével.

Az szövetség elnöksége kifogásolja, hogy az illetékes állami szervek korábbi ígéreteik ellenére nem adták meg a szükséges segítséget az újságíróknak és foglalkoztatóiknak ahhoz, hogy a szakma sajátosságaira is tekintettel meglapozottan lehessen dönteni az alkalmazotti, másfelől a vállalkozói szerződések minősítéséről. E tekintetben ma is sok a bizonytalanság, kevés a támpont, így a médiatulajdonosok – büntetőjogi felelősségükre is tekintettel, „biztos ami biztos” alapon – generális intézkedéssel megszüntetik a vállalkozói szerződéseket ott is, ahol ez a törvények következetes betartásával sem lenne indokolt – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik