Üzleti tippek

Anti-focicsatorna

A Megasztár ugyan nem folytatódik ősszel, de a „mega” brand tovább fog élni – mondja Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója.

Kereszty Gábor kedvencei

Tévé/tévéműsor: TV2/Megasztár, Napló, Paprika Tv
Újság: Troli & Kávé
Rádió: radiocafé 98.6, hírrádiók
Netes portál: iWiW
Könyv: Vonnegut: Bajnokok reggelije
Film: Mindhalálig zene
Zene: Yonderboi
Hobbi: főzés, veterán autók

– Az ügyészség kifogásolja a két kereskedelmi televízió szerződésének 2012-ig történő meghosszabbítását. Veszélyeztetheti ez a működéseteket?
– Ez nem a mi ügyünk. A vita az ügyészség és az ORTT között zajlik, nekik kell megvívniuk ezt a csatát. Az ORTT állásfoglalása az, hogy ebbe az ügyészségnek nincsen beleszólási joga, amennyiben ezzel nem ért egyet az ügyészség, akkor beperelheti a médiahatóságot. Egy ilyen per két–három évig is elhúzódhat. A lehető legrosszabb szcenárió az, hogy az ORTT veszít, s azt mondják visszamenőleg, hogy jogtalanul hosszabbították meg a szerződésünket. Ekkor bepereljük mi is az ORTT-t, de az is el fog húzódni, s máris 2012-ben vagyunk.
– Korábban azt nyilatkoztad, hogy a romániai Digi Tv-vel sincs szerződésetek. A „romániai ORTT” alelnöke viszont arról számolt be, hogy létezik egy aláírt szerződés.
– Valóban adtunk egy hozzájárulást tavaly. Azt nem tudom, hogy ez szerződéses keret-e, vagy csupán a kettőnk közötti megállapodás…
– Akkor viszont a magyar Digi Tv-nek miért nem adtatok hozzájárulást?
– Mert egészen más ma a piaci helyzet, mint akár egy évvel ezelőtt volt. Egyébként megállapodtunk az itthoni Digi Tv-vel is, gyakorlatilag aláírás előtt áll a szerződés. Ez után meg kell vizsgálnunk a többi műsorelosztóval fennálló megállapodásainkat is. Ahogy csökken majd az egyre több szereplő és platform miatt a reklámbevételünk, úgy kell ezt valahonnan pótolnunk. A jövőben az lesz a gyakorlat, hogy aki tovább akarja sugározni a műsorunkat, annak fizetnie kell érte.
– A Megasztár döntőjén a zsűritagok úgy nyilatkoztak, hogy véget ér a zenei tehetségkutató.
– Nyilván nem tudhatják pontosan, mit tervezünk. Az is biztos, hogy a zsűritagok elfáradtak az elmúlt három szezonban, ami teljesen érthető is. Most valóban pihentetni kell a formátumot, ezért az elkövetkező egy évben nem lesz Megasztár. A „mega” brand viszont nem tűnik el, hiszen ősszel indul a Megatánc. Erre a márkanévre a későbbiekben akár egy újságíróknak vagy humoristáknak szóló versenyt is lehet építeni. A csatorna tízéves születésnapjára – 2007 őszére – egy olyan Megasztárt tervezünk, amelyben az eddigi győztesek versenyeznek egymással.
– Van valamilyen tervetek a foci-vb idejére az RTL Klubbal szemben?
– Iszonyú pénzeket fizetett a közvetítésért az RTL Klub, de ez illik a csatorna férfias-sportos imázsához, mi azonban egy sokkal emocionálisabb, nő-orientáltabb csatorna vagyunk. Semmilyen formában nem fogunk konkurálni a focival, hanem a női célcsoportunknak sugárzunk majd műsorokat. A TV2 anti-focicsatorna lesz ebben az időszakban.
– Rudi Zoltán felvetette, hogy az MTV nagyobb összegű állami támogatásért cserébe szívesen lemondana a reklámbevételeiről.
– Ez egy tök jó gondolat.
– Gondolom, hogy örülnétek neki, mert nőne a reklámbevételetek.
– Ez a többi tévé számára összesen maximum 1–1,5 milliárd forintos extra reklámbevételt jelentene, tehát nem horribilis összegről beszélünk, de a mai szűkös világban pár százmillió is jól jönne a csatornának.
– Az ORTT szeretné a megalakuló országgyűlés elé vinni a médiatörvény-tervezetét. Mi erről a véleményed?
– Sokkal vaskalaposabb ez a tervezet, mint a jelenlegi törvény. Gyakorlatilag olyan szinten megy szembe az európai trendekkel, hogy nincs is értelme beszélni róla. Még vitaindítónak sem mondanám. Kétlem, hogy egy ilyen törvényt érdemes-e egyáltalán beadniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik