Üzleti tippek

Informatikai gyorsrandi vállalkozásoknak

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) harmadik alkalommal rendezte meg SpeedDating eseményét. A SpeedDatingen három nagy multinacionális IVSZ tag ad gyorsrandit szintén IVSZ tag kiscégek számára.

A rendezvény egy lehetőség a kicsik számára, hogy bemutatkozzanak a nagyoknak, illetve egyáltalán felhívják magukra a figyelmet. A részvétel a jelentkező vállalkozások számára nem ingyenes, viszont nagyon jó kapcsolati tőke létesítésére, és az innováció széles körű ismertetésére.


Nagyok mellé társultunk

A korábbi hagyományokkal szakítva most nem egy kiválasztott céget követtem végig a rendezvényen, hogyan boldogulnak a nagyok árnyékában, hanem egy nagyvállalkozás mellé betársultam be megfigyelőnek. A jelenlévő multik közül az SAP-ra esett a választás. Az elfogultság talán abból fakad, hogy a cég a múlt héten jelentette be, hogy Magyarországra költöztette kkv-szegmensének régióirányítását.

Az eseményen négy cég bemutatkozását hallgattam végig, akik az SAP-nek prezentálták tevékenységüket. Ezek egyike volt a Computer Partner Kft., mely szolgáltatási területe szorosan kapcsolódik az SAP-hoz, hiszen SAP tanácsadókat közvetítő cégről van szó. A vállalkozás még a ’80-as évek elején indult, azóta számos országban (USA, Németország, Ausztria) rendelkezik irodával és partner-tanácsadókkal, közölte Legeza István, a cég ügyvezető igazgatója.

A Business Internet Technology Hungary Kft. webes tartalom-menedzsment szolgáltatást (CMS) nyújt partnerei részére, amely az ügyfél igénye szerint magában foglalhat egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is (domain név regisztráció és karbantartás és email postafiók szolgáltatás), mondta el Parajdi István ügyvezető igazgató. A cég WebSet nevű szolgáltatáscsomagot nyújt, mely segítségével önállóan és szaktudás nélkül frissíthető weboldalunk.


Lehetőség, ám mégis pr

„Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az IVSZ részéről a SpeedDating-et. Hiánypótló, ugyanis kis és középvállalkozások (kkv) részére nagyon nehéz megközelíteni a multinacionális cégeket, még akkor is, ha valószínűleg jó üzleti ajánlattal állnak elő. A nagy cégek köré – akaratlanul is – szinte egy falanx épül ki, mert nagyon nehéz még cégen belülről is eldönteni, hogy ki az illetékes egy adott ügyben. Másrészt pedig kénytelenek nehezíteni a kapcsolatfelvételt, mivel boldog-boldogtalan, jó és rossz ötletekkel, kétes ajánlatokkal keresi őket, hisz a pénz és a hatalom jórészt náluk van, vagy legalábbis sokan így gondolják” – közölte a FigyelőNettel Dr. Ódor Tibor, a Tamper-Proof Verified Systems Kft. ügyvezetője.

„Szintén fontosak, hisz állami megrendelésekhez – mely a magyar piacon még mindig meghatározó – is szinte csak rajtuk keresztül lehet jutni. Ez nyilván kormányzati politika, hisz más, hasonló fejlettségű, környező államokban ez nem így van, ill. nem ilyen mértékben. Az viszont eddigi tapasztalataim alapján komoly kérdés, hogy a SpeedDating mennyiben képes ezen kommunikációs korlát leküzdésén segíteni. Egyrészt, a kis cégek előzetes megszűrésével spórolja a nagyok idejét, valamint magas szintű vezetőkkel lehet tárgyalni, ez fantasztikus lehetőség a kisvállalkozások számára. Elvileg. Gyakorlatilag azonban nem tudom. Néha az az érzésem, hogy jópár nagy cég részéről a SpeedDating-en való részvétel nem sokkal több, mint PR tevékenység, marketing okokból szinte “kötelező”, hogy jóakaratot mutassanak” – summázta véleményét Ódor.


Lerázó bátorítások?

„Ugyan eddig mindegyik alkalmon résztvettünk, és több ígéret és bátorítás elhangzott a tárgyalások során, azonban későbbi megkeresésünkre mégcsak nem is válaszoltak az érintettek. Többekkel konzultálva ez általános tapasztalatnak tűnik, remélhetőleg bátorító kivételekkel, amelyről sajnos nem tudok” – foglalta össze az ügyvezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik