Üzleti tippek

Putyin-szatíra miatt zártak be egy orosz online lapot

Oroszországban régóta köztudott, hogy az állam és azon belül is maga Putyin elnök nem igazán ismer tréfát. Ezt most egy orosz lap is megtapasztalhatta, amikor egy az elnököt kigúnyoló cikk megjelenése után azonnal bezáratták az oldalt.

A közép-oroszországi Ivanovo ügyészsége büntetőeljárást indított a helyi Kursziv nevű internetes portál főszerkesztője ellen. Az ügyészség azzal vádolja Vlagyimir Racsmankovot, hogy a „Putyin Oroszország falloszszimbóluma” című cikkével megsértette az orosz elnököt.

Racsmankov a szatirikus hangvételű cikkében múlt hét csütörtökön az államfő azon kijelentését taglalta, miszerint a gyerekek alacsony száma Oroszország legnagyobb problémája. A főszerkesztő az írásban az ivanovói állatkertből származó adatokat is idézett, amelyekből kiderült, hogy az elmúlt időszakban nőtt a szaporulat. Ezt az információt Racsmankov úgy kommentálta, miszerint az állatok meghallották Putyin elnök szavait, azonnal cselekedtek, így próbálva meg növelni az újszülöttek számát.

Az orosz elnök azonban nem szereti, ha tréfát űznek belőle, és ezt az újságíró azonnal megtapasztalhatta saját bőrén is. A cikk megjelenését követő napon házkutatást tartottak az ivanovói ügyészség munkatársai a szerkesztőségben, valamint a főszerkesztő lakásában, lefoglaltak minden számítógépet és az újság alapítódokumentumait.

A helyi ügyészség azonnal megindította a büntetőjogi eljárást, és nyelvészek vizsgálják, hogy a Racsmankov által csak „ártalmatlan szatíraként” jellemzett cikk megsértette-e Putyin elnököt. Az írásra az elnöki adminisztrációtól állítólag nem érkezett semmilyen panasz, az eljárást az ügyészség maga kezdeményezte. Kérdéses azonban, hogy bíróság elé kerül-e az ügy, ugyanis akkor az orosz államfőnek is meg kellene jelennie a tárgyaláson, ami mindenképpen valószínűtlennek tűnik. A Kursziv honlapján hétfőtől az a kurta közlés olvasható csupán, hogy tartozás miatt felfüggesztették a szolgáltatást.

A Kurszivnak nem ez az első ügye, tavasszal ugyanis egy férfi megverte a főszerkesztőt a területi közigazgatási központ épületében. Az illető azzal indokolta a tettét, hogy Racsmankovnak ez a büntetése, amiért állandóan kritizálta Michail Men nemrég megválasztott helyi kormányzót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik