Üzleti tippek

A digitális áttérés a fő téma a Média Hungary 2006-on

Kedden délelőtt megkezdődött a XI. Média Hungary szakmai konferencia Tihanyban, amelynek idei témája a digitális robbanás, az analóg rendszerű rádiós és televíziós műsorszórás átalakulása digitális rendszerűvé.

Bogdán Tibor, a médiatörvényt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) felkérésére elkészítő grémium vezetője bemutatta az új törvénytervezetet, melyről további heves viták várhatók a konferencia második napján. A konferencián kereskedelmi és közszolgálati médiumok képviselői, állami szereplők, médiapolitikusok és elméleti szakemberek véleményének ütköztetésével elemzik a digitális médiára való áttérés kérdésköreit.

Digitális átállás 2012-ig

„A lakosság egyelőre nem sokat ért abból, hogy mi az a digitalizáció, ha azonban elindulnak majd az úgynevezett digitális platformok, akkor mindenki látni fogja, hogy mindez jobb minőségű programokat, nagyobb választékot, interaktív tartalmakat jelent” – mondta a konferencia megnyitója után Csermely Ákos, a Média Hungária elnöke.

A konferencia szervezője ezek után hozzátette, sokan még a szakmán belül sem hiszik el, hogy már napjainkban is erősen jelen van a médiában a digitalizáció, és éppen ezért a digitális átállásnak nemcsak nyertesei, hanem vesztesei is lesznek. A rádiók közül például azok, amelyek csak zenét sugároznak, valószínűleg a vesztesek közé tartoznak majd, hiszen már ma is bárki könnyen összeállíthatja saját adóját az internetről letöltött dalokból. Azok az adók azonban, amelyek letölthető anyagokat, például híreket kínálnak, a nyertesek közé tartoznak majd – jegyezte meg Csermely Ákos.

A kétnapos konferencia kulcskérdése a digitális átállás. A meghívott előadók között főként az elektronikus média képviselői, tartalomszolgáltató cégek és telekommunikációs vállalatok munkatársai, valamint reklámszakemberek vannak jelen. Az egyszerre két teremben zajló kerekasztal-beszélgetéseken és előadásokon a résztvevők áttekintik a digitális rendszerek és szolgáltatások bevezetésének technológiai és szabályozási kérdéseit.

Internet, triple-play, web2

A többi között szó volt arról az európai uniós szabályozásról, amely 2012-ig ad haladékot a tagállamoknak arra, hogy lekapcsolják az analóg műsoraikat. Kerekasztal-beszélgetést rendeztek a médiatörvény átalakításáról is. A technológiai kérdéseket tekintve előadások hangzottak el az úgynevezett triple-play rendszerekről, azaz olyan szolgáltatásokról, amelyek egyszerre nyújtanak audiovizuális tartalmakat, vagyis tévéműsorokat, rádióadásokat és internetet, valamint telefonos összeköttetést.

Nemcsak a televízió és a rádió digitalizálásáról, de az internetezés folyamatos változásáról is esett szó, mivel többek között az IKO New Media ügyvezetője, Vidus Ildikó beszélt a web2-tartalmak átalakulásáról. Egyes keresőportálok, mint a Google vagy az on-line közösségi portálok, mint például az iwiw, napjainkban azonban személyes kifejezőeszközzé bővültek videoblogokkal és audiovizuális naplókkal vagy éppen apróhirdetésekkel. Sőt ezeken a portálokon a közösség akár azt is eldöntheti, hogy kedvenc sorozatának milyen csattanója legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik